HedyLamarr

Skuespillerinde opfandt wi-fi

Hedy Lamarr er mest kendt for sin tid som skuespillerinde i Hollywoodfilm, men hun opfandt faktisk også en teknologi, der blandt andet har gjort Wi-Fi og Bluetooth muligt. I dag ville hun være fyldt 101 år.

9. november 2015

En af 40’ernes helt store, kvindelige filmstjerner var Hedy Lamarr. Hun spillede over for mandlige superstjerner som Clark Gable og Spencer Tracy og blev kaldt ”verdens smukkeste kvinde” – og så var hun desuden en lynende intelligent opfinder i sin fritid.

Under Anden verdenskrig blev Hedy Lamarr, der var født i Østrig, særligt interesseret i, hvordan hun kunne hjælpe i kampen imod de tyske tropper. Sammen med komponisten George Antheil fokuserede hun på de radiosignaler, torpedoer bruger for at styre imod deres mål.

Radiosignalerne kunne nemt blokeres, så torpedoerne ikke nåede deres mål. Derfor udviklede Lamarr og Antheil teknologien ”frekvensspring”, hvor signalerne skiftede imellem 88 forskellige frekvenser, hvilket var alt for meget for fjenden at blokere på én gang.

Den amerikanske hær ville ikke umiddelbart have noget med opfindelsen at gøre, men brugte den dog 20 år senere, da Lamarrs patent udløb. Siden da har teknologien dannet grundlag for moderne teknologier som GPS, Bluetooth og wi-fi – teknologier, mange af os bruger dagligt.

Hedy Lamarr døde i 2000, men nåede før sin død at blive anerkendt for sin opfindelse, da hun i 1997 blev tildelt Electronic Frontier Foundations Pioneer Award.

Måske er du interesseret i ...