© depositphotos.com

Sådan tester du din internethastighed på computeren

Hvor hurtigt er mit internet, og får jeg den internethastighed, som jeg betaler for? Det er nogle af de spørgsmål, du kan finde svar på ved at teste din internethastighed på computeren.

16. marts 2023 af Annoncør

Du har formentlig en fornemmelse af, om dit internet er hurtigt eller langsomt, men ønsker du af den ene eller anden grund at kende den nøjagtige upload- og downloadhastighed, så er hjælpen nær. Det eneste du skal gøre er at lave en hastighedstest, og det kræver ingen teknisk viden. Du bliver guidet i denne artikel.

Formålet med at teste internethastigheden

Der kan være flere formål med at teste hastigheden af internettet.

Et af de primære formål med at lave en test af internethastigheden er at undersøge, om du rent faktisk får, hvad du betaler for hos din internetudbyder. Er den reelle internethastighed væsentligt lavere, end den du har bestilt, så kan du tage kontakt til internetudbyderen.

Vær opmærksom på, at testen blot giver et øjebliksbillede af, hvor hurtigt internettet er. Laver du en test igen om to eller tre timer, kan resultatet være et andet, da hastigheden påvirkes af, hvor meget pres der er på internetforbindelsen. Det er kun, hvis du har fibernet i hjemmet, at hastigheden forbliver den samme, uanset hvor mange enheder der er på nettet ad gangen.

Guide til at lave en test af internethastigheden

Du ved nu, hvorfor det kan give mening at teste, hvor hurtigt dit internet er. Vil du også gerne vide, hvordan du kører selve testen, så læs med nedenfor.

Sådan gør du:

 1. Luk alle programmer på din computer
 2. Slå WiFi-forbindelsen fra på computeren
 3. Forbind computeren til modemmet via kabel (hvis muligt)
 4. Slå firewall og antivirus fra
 5. Klik dig ind på https://internettjek.dk/hastighedstest/ (her kan du nemt og gratis teste din internethastighed)
 6. Klik på Begynd
 7. Du bliver præsenteret for download- og uploadhastigheden samt ping og jitter efter omkring 30 sekunder

Hvordan får jeg det mest præcise resultat ved en hastighedstest?

Du kan selv gøre noget for at få det mest præcise resultat, når du tester din internethastighed. Nogle af tingene var vi omkring i forrige afsnit, men mulighederne stopper ikke der.

Når du kører testen, bør du slukke alle enheder, som bruger netværket. Det kunne f.eks. være din tablet, smartphone og spillekonsol. Vær opmærksom på, at digitalkameraer og printere i princippet også kan være forbundet til netværket.

Derudover kan det give mening at lave mere end én hastighedstest og gerne på forskellige tidspunkter på døgnet.

Derfor kan din internethastighed være lavere end forventet

Du har nu fulgt vejledningen ovenfor og har måske erfaret, at din internethastighed ikke er lige så høj som forventet. Dette kan der være flere naturlige forklaringer på.

Her er nogle af de typiske grunde til en nedsat bredbåndshastighed:

 1. Du måler hastigheden på en trådløs forbindelse (du får et mere nøjagtigt svar ved at forbinde din computer direkte med modemmet)
 2. Du har programmer kørende på din computer, mens du tager testen
 3. Din computer og / eller router er gammel
 4. Der bliver streamet på en eller flere enheder i husstanden, mens du tager testen

Mener du ikke, at en af ovenstående grunde forklarer, hvorfor dit internet er langsomt, så skal du række ud til din bredbåndsudbyder. Måske er der en helt femte forklaring. 

Måske er du interesseret i ...