Gadelygte

Gå på nettet med din gadelampe

Et nyt dansk projekt vil bygge lynhurtigt Wi-Fi ind i de danske lygtepæle.

19. august 2014

Nu kan du snart gå på internettet, bare du står under en lygtepæl. De to danske firmaer Bredbånd Nord og S-light er gået sammen om en ny type gadelampe, der fungerer som et trådløst netværk. Lampen skal være energibesparende med LED-dioder, og så skal der være lynhurtigt lyslederbaseret Wi-Fi indbygget.

Lampens LED-teknologi reducerer energiforbruget med 66 procent i forhold til almindelige gadelygter. Derudover giver den et klarere lys og kan altså også bruges som trådløst netværk, med hastigheder op til 1 Gbit/sek., hvilket er ca. 100 gange hurtigere end gennemsnitshastigheden i Danmark. Lamperne skal blandt andet gøre det muligt for kunder at modtage tilbud fra butikker, informationer fra museer og at kunne betale lynhurtigt over nettet.

De to firmaer har valgt et godt tidspunkt at lancere lampen på for ved udgangen af 2015, skal alle landets kommuner have udskiftet den kviksølv-baserede gadebelysning med et alternativ. Og det alternativ kunne godt blive Wi-Fi gadelygten. Mange kommuner har allerede vist interesse, og i Brønderslev er lamperne i gang med at blive testet.

Måske er du interesseret i ...