Gå på nettet når du flyver
Internet på fly:

Står det til EU-kommissionen, skal du kunne gå på nettet i flyet i fremtiden.

EU vil give dig internet på flyveturen

Fremover bliver det bedre at gå på nettet, når du flyver. Det lover EU-kommissionen, som vil sikre de nødvendige frekvenser, som skal give os fuldt internet i luften.

6. december 2022 af Steffen Nielsen

"Jeg skriver til dig, når vi er landet".

Flyvemaskiner er et af de få steder, hvor vi må undvære det kære internet. Eller tage en tiltrængt pause fra det. Alt efter temperament.

Så længe vi er i luften, duer vores dataabonnement nemligt ikke, og de flyselskaber, der tilbyder Wi-FI tager sig typisk godt betalt for det. 

De fleste af os lever således med en internetpause, når vi er ude at flyve.

EU vil sikre internet i flyene

Nu tyder noget imidlertid på, at internetforbindelsen i 10 kilometers højde bliver allemandseje. 

EU-kommissionen har således meddelt, at man vil arbejde for at indføre 5G-net i europæiske flyvemaskiner. Det skal ske ved at reservere de nødvendige frekvenser.

I en pressemeddelelse med EU-kommisær for det indre marked Thierry Breton som afsender lyder det således, at passagerer på EU-fly skal kunne bruges deres telefoners kapacitet og funktioner fuldt ud.

Sådan fungerer internet på fly

Nu spørger du måske, hvordan det kan være, at et fly kan levere Wi-Fi, som du kan betale for koble dig på med din telefon, når du ikke kan gøre brug af dataforbindelsen på den selvsamme telefon?

Det skyldes, at flyet har sit eget Wi-Fi. 

Typisk sidder der en antenne under flyet. Med den kobler flyet sig på Wi-Fi fra sendemaster eller - når flyet er over vand - fra satellitter i kredsløb om Jorden. Herfra sendes internetsignalerne videre via en såkaldt pico-celle, som er en slags repeater, der leverer forbindelse til et begrænset geografisk område, som fx et fly.

Læs også: Flyv sikkert på ferie med batterier i håndbagagen.

Flyets kommunikationssystemer gør brug af det samme lukkede netværk. På den måde sikrer flyselskabet sig, at signalerne fra passagernes mobilbrug ikke generer systemerne, som der ellers er en risiko for, når fx mobiltelefoner kobler sig på almindelige dataforbindelser.

picocelle

En Pico-celle fra internet-leverandøren GoGo, som leverer flyinternet i Canada og USA. Udstyret i flyet kobler sig de over 200 jordantenner, som GoGo har opsat i Nordamerika. 

© Matti Blume, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

EU: 5G i luften

EU's initiativ er en kraftig udvidelse af de muligheder for at gå på nettet, som nogle flyselskaber allerede tilbyder. 

Nyskabelsen består i sikring af nye frekvenser, så der fremover kan leveres 5G-forbindelse til flypassagerer.

De betyder potentielt en lynhurtig internetforbindelse i flyet.

Læs også: Få svar på alle dine spørgsmål om 5G her

Lignende tiltag i USA droppet

Spørgsmålet er imidlertid, om flyselskaber overhovedet er interesseret i passagerer, der sidder med næsen begravet i telefonen under hele rejsen. 

Således blev et lignende forslag droppet i USA i 2020, da både piloter og andet flypersonale gjorde kraftig modstand. Det skete med henvisning til flyets sikkerhed.

Hvis vi skal være helt ærlige, så er det måske også bedre, at sidemanden i flyet ikke har mulighed for at føre timelange Skype-samtaler, mens vi forsøger at få en lille lur.

Læs også: EU regler kan forhindre salget af 8k-fjernsyn

Måske er du interesseret i ...