Hvor kommer internettet fra? Få svaret her.
Hvor kommer internettet fra?

Søkabler på flere tusinde kilometer gør det muligt at gå på internettet og sende e-mails.

© Shutterstock

Hvor kommer internettet fra?

Internettet omtales ofte som en sky, men det er ganske misvisende, for 99 procent af hele verdens internettrafik løber igennem verdenshavende i søkabler med tykkelse som en dåsesodavand.

Kabler med en samlet længde på mere end 1.000.000 kilometer gør det muligt for dig at læse netop disse linjer. Internettet er nemlig en særdeles fysisk ting bestående af blandt andet massevis af kabler og servere. 

Mens de fleste har en ide om, at de henter indhold fra en server, når de streamer fra Netflix eller besøger Google, så ved de færreste nok, at indholdet bevæger sig gennem søkabler for at nå frem til din pc, smart-tv eller smartphone.

Kablerne forbinder nemlig lande og kontinenter, og med lynhurtig dataoverførsel er det muligt at besøge hjemmesider i løbet af blot få sekunder. 

Her ligger kablerne gemt

Det er et ganske spektakulært syn at se de mange kabler på et kort. Hos TeleGeography har de udviklet et interaktivt kort, der gør det muligt for dig at se, hvor de mange søkabler løber og læse om dem.

Du kan eksempelvis se og læse om TAT-14 kablet, der forbinder Danmark med USA og store dele af Europa, og som går i land i Blaabjerg ved Esbjerg. Du kan se, hvem der ejer og vedligeholder de mange kabler, som sikrer, at du netop nu kan få adgang til amerikanske, japanske og spanske hjemmesider.

Du kan se et udsnit af kortet her - eller se det i fuld størrelse her:

Læs mere i Komputer for alle

Læs mere i Komputer for alle blad nummer 4/2018, hvor du kan læse mere om de 400 megakabler, der gør dig i stand til at læse disse linjer, og hvad der sker når en hjemmeside skal indlæses.

Hundredvis af søkabler forbinder hele verden

Hvis du tegner abonnement nu, kan du læse artiklen og de seneste 10 numre af bladet med det samme på dine mobil eller tablet med magasin-app'en Wype.

Som abonnent får du også adgang til vores Fordelszone, som indeholder mere end 300 gode og gennemtestede programmer til din computer.

Måske er du interesseret i ...