For få dage siden bekendtgjorde Tim Berners-Lee, at han har sat kildekoden til internettet til salg.
Den engelske opfinder skrev i 1989 koden til det, der senere skulle blive internettet. Dengang var der tale om programmet "World Wide Web" skrevet i programsproget Objective C.
Koden består af cirka 10.000 linjer, og filerne, der er sat til salg. er de oprindelige med tidsstempler fra 1989.
Koden til internettet er unikt digitalt indhold
I skrivende stund er der endnu ikke fundet en køber til koden som ledsages af en personlig hilsen fra Tim Berners-Lee.
Du kan løbende følge auktionen hos det hæderkronede auktionshus Sothesbys frem til 30. juni 2021 kl 8.00 PM (CEST), hvor auktionen afsluttes.
Men koden bliver næppe solgt billigt. I hvert fald ikke, hvis købere stadig lader sig rive med af den bølge, der har ramt internettet det seneste år: Unikt digitalt indhold, muliggjort af såkaldte non-fungible tokens.
Hvad er non-fungible tokens?
En køber af Berners-Lees kode vil få et specielt bevis på, at kode-filerne fra 1989 er hans og ingen andens. Dette bevis kaldes non-fungible token.
Udtrykket betyder noget i retning af "uerstattelig polet". En person, der er besiddelse af en non-fungible token er med andre ord unik ejer at det tilknyttede stykke digitalt indhold.
Non-fungible tokens gør brug at såkaldte blockchains, som du måske har hørt om i forbindelse med bitcoins. Blockchains gør, at det digitale indhold hverken kan flyttes, kopieres eller på nogen måde ændres.
Det er med andre ord det ultimative bevis på, at det digitale indhold er det ægte, oprindelige stykke indhold.
> Læs også: Sådan sikrer du dig og dit privatliv på nettet
Babyvideo solgt for 4,7 millioner
Berners-Lees salgsfremstød er langtfra det eneste eksempel på digitalt indhold, der sælges som Non-fungible tokens.
En berømt video fra 2007, hvor en baby tager en solid bid af sin storebrors finger, er således blevet solgt for 4,7 millioner kroner i en lignende auktion tidligere på året.
Videoen "Charlie bit my finger" var en af de første videoer, som for alvor gik viralt på nettet, og familien har tjent en formue i annonceindtægter på den hyggelige hjemmevideo, som helt tilfældigt tog internettet med storm.
I alt fik videoen mere end 885 millioner visninger på YouTube, inden den blev solgt. Originalvideoen er siden taget ned fra YouTube.

Videoen "Charlie Bit my finger" med de britiske brødre Charlie og Harry tog internettet med storm, og har nu gjort familien til millionærer.
Absurd dyrt kunstværk solgt som non-fungible token
Salgsrekorden for unikt digital kunst lyder på 63 millioner dollars, svarende til knap 400 millioner kroner.
Æren tilfalder nedenstående kunstværk "EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS” af kunstneren Beeple, som blev solgt af auktionshuset Christies i marts 2021.
Kunstværket blev købt af to mænd fra Singapore, som mener at vide, at det med tiden vil stige til en værdi af en milliard dollars! Og i denne melding ligger hele grundlaget for fænomenet.
Digitalt indhold har lige som fysiske genstande værdi, hvis der kan findes en køber.

En collage af 5.000 fotos er solgt for næsten 400 milioner kroner til to rigmænd fra Singapore.
Kildekoden til WWW solgt for 34 mio. kroner
Siden vi skrev artiklen om Non fungible tokens, er auktionen over Tim Berners-Lees kildekode til WWW blevet solgt på auktion d. 1/7-21.
Koden blev solgt for 5.434.500 dollars - svarende til 34 milloner danske kroner - til en anonym køber.
Køberen kan nu kalde sig for ejer af forskellige digitale genstande fra dengang, Berner-Lee opfandt World Wide Web tilbage i 1989.

5,4 millioner dollars blev det endelig bud, da auktionshuset Sotherbys forleden solgte kildekoden til World Wide Web på auktion som unik digital kunst.
© Sotherbys