Hvad er DNS-server

Få styr på DNS og hvordan en DNS-server fungerer. Se også, hvordan du kan skifte til Google DNS.

Hvad er en DNS-server?

Måske er du ligesom vores læser stødt på en fejlmeddelelse med teksten "DNS-server svarer ikke", og undrer dig over hvad det er for en størrelse. Læs svaret her - og se, hvordan du løser problemet.

En læser fortæller, at han har internet hos YouSee og ofte mødes af en dialogboks, der oplyser at DNS-serveren ikke svarer. 

Resultatet er en blank hjemmeside, hvor der fx skulle være forsiden hos tv2.dk. 

Det er heldigvis et problem du nemt selv kan løse. Du kan læse hans spørgsmål og se svaret her.

I denne artikel kan du læse om, hvad en DNS-server er, hvorfor DNS-serveren spærrer bestemte websites, og hvordan du nemt skifter til Googles DNS-servere.

Hvad er en DNS-server?

En DNS-server - Domain Name Server eller navneserver - er kort fortalt en oversættelsestjeneste for de enheder, der besøger hjemmesider på nettet.

For computere består en hjemmesides adresse nemlig af en IP-adresse i talformat - fx 64.255.158.23 - men da det ville være nærmest umuligt for os mennesker at huske, at hjemmesideadressen til tv2.dk er 67.143.165.45 bruger vi i stedet adresser i tekstformat som vi kender dem.

Det betyder, at der er behov for en server, som klarer oversættelsen, når du taster tv2.dk for at komme ind på serveren 67.243.165.45, og derfor beder din pc altid om taladressen hos DNS-serveren, før hjemmesiden indlæses i din browser.

Desværre er nogle DNS-servere ind imellem langsomme og ikke helt opdateret med nye adresser, og så får du en fejl i din browser. 

DNS-serveren kan spærre websites

Det er også via DNS, at en internetudbyder kan blive pålagt at spærre for bestemte hjemmesider - fx den sagnomspundne Piratebay, der er en søgetjeneste for især ophavskrænkende materiale.

I de tilfælde fjerner udbyderen simpelthen bare adressen fra listen over adresser, der skal oversættes. Det betyder, at hvis din pc i stedet henvender sig til en anden DNS-server for at få lavet en oversættelse, vil de samme sider ikke nødvendigvis være spærret.

Skift nemt til Googles DNS-servere

Hvis du selv oplever gentagne problemer med at anvende din internetudbyders DNS-server, kan du nemt skifte til en anden gratis tjeneste.

De bedste af slagsen er Googles DNS-servere, der både er hurtige og stabile. Du skal dog være opmærksom på, at når du tegner nyt internetabonnement, og skal aktivere forbindelsen i din browser, skal du være på internetudbyderens DNS-server.

Efter aktiveringen kan du fint skifte DNS-server.

Læs her, hvordan du udskifter pc'ens DNS-server med Googles gratis tjeneste.

Måske er du interesseret i ...