Facebook Libra: Facebook lancerer sin egen kryptovaluta
Facebook Libra

Facebook lancerer sin egen valuta. Den hedder Facebook Libra.

© Shutterstock

Libra: Alt du skal vide om Facebooks digitale valuta

Facebook står i spidsen for en ny digital valuta, Libra, som har mange store virksomheder i ryggen.

Facebook har lanceret sin egen digitale valuta, Libra. Det er meningen af Libra skal kunne fungere som globalt betalingsmiddel allerede fra 2020. 

Facebook har med sine to milliarder brugere et godt udgangspunkt for at få projektet til at lykkes, og både EU og USA er allerede begyndt at se Libra efter i sømmene, inden valutaen overhovedet er klar.

Her kan du få svar på dine spørgsmål om Facebooks nye kryptovaluta Libra:

Hvad er Facebook Libra?

Facebooks Libra er en såkaldt kryptovaluta ligesom Bitcoin, der skabte overskrifter for et par år siden, da den pludselig steg voldsomt i pris. 

I modsætning til Bitcoin, så er Libra bundet til nogle af verdens største nationale valutaer for at holde prisen på møntfoden stabil.

Hvem står bag Libra?

Libra styres af en sammenslutning af store virksomheder. Sammenslutningen har fået navnet Calibra ligesom den digitale tegnebog, der bruges til at gemme dine Libra. Medlemmerne Calibra Association er VISA, MasterCard, PayPal, Lyft, Uber, Ebay, Facebook, Spotify og mange andre.

Alle har skudt mindst 10 millioner dollars (66 millioner kroner)  i projektet og har maksimalt én stemme hver, når der skal træffes beslutninger.

Facebook håber, at sammenslutningen når at runde 100 medlemmer, inden Libra går i luften.

> Læs også: Alt. du skal vide om Bitcoin

Hvordan virker Libra?

Facebook indbygger en wallet (digital tegnebog) ved navn Calibra i virksomhedens apps WhatsApp og Messenger. 

Calibra får desuden også en selvstændig app, så den kan bruges uafhængigt af Facebooks produkter. Nogle af Facebooks samarbejdspartnere vil sandsynligvis også benytte sig af Libra-betalinger i deres egne apps.

Fra app'en Calibra kan du ligesom med fx MobilePay overføre penge til andre brugere eller butikker, der tager imod betaling med Libra. 

Du skal identificere dig med foto-ID, når du opretter en konto i Calibra. Det skulle gerne forhindre, at Calibra og Libra bruges til overførsel af sorte penge.

Hvor meget er 1 Libra værd? 

Ingen kender vekselkursen på Libra endnu, men værdien af 1 Libra vil sandsynligvis for nemheds skyld ligge på cirka samme niveau som 1 euro, 1 dollar og 1 britisk pund.

Hvad koster det at betale med Libra?

Der vil være et lille gebyr på overførsler af Libra fra Calibra-app'en, når du betaler i butikker. Facebook har ikke afsløret, hvor stor gebyret bliver. 

Overførsler mellem private brugere bliver, ifølge Facebook, gratis.

Hvornår kommer Facebook Libra?

Facebook regner med, at den digitale tegnebog Calibra, som bruges til at få adgang til kryptovalutaen Libra er klar i 2020.

Hvor kan jeg betale med Libra?

Ingen steder endnu. Men Facebook håber, at mange forretninger vil tage Libra til sig som betalingsmiddel - ligesom Mobilepay i Danmark.

Måske er du interesseret i ...