Få Google til at glemme dig

Har du også oplevet, at komplet irrelevante søgerresultater dukker op, når du søger på dit eget navn? Nu kan du få Google til at fjerne de fejlagtige søgeresultater fuldstændig fra søgemaskinen.

30. juni 2018

Man siger, at internettet aldrig glemmer, men siden 2014 har det faktisk været muligt at få verdens mest brugte søgemaskine, Google, til at glemme. 

Det skyldes en dom ved EU-Domstolen, der slår fast, at borgere i EU skal have ret til at blive slettet fra søgeresultater, der kommer frem ved en søgning efter deres navn. 

Det kaldes "Right to be forgotten" - eller "retten til at blive glemt på dansk. 

Tjek hvad Google ved om dig

Måske har du ikke or vane at søge efter dit eget navn i Google, men det burde du måske begynde at gøre. 

Søgeresultaterne var i hvert fald en stor overraskelse for mig, da jeg for nylig søgte efter mit fulde navn i citationstegn. 

Udover de forventede resultater med mine artikler på Komputer for alles hjemmeside og min adresse på Krak dukkede der på side to af søgeresultaterne en hjemmeside op, som jeg aldrig har hørt om. 

Tips til præcis søgning i Google:

  • Søg nøjagtige udtryk: Skriv dit navn i citationstegncitationstegn. Så får du kun søgeresultater, hvor hele navnet indgår. fx "Jens Peter Hansen" Du udelukker dog resultater for fx. "Jens P. Hansen".
  • Søg på et bestemt website: Sæt site: foran din forespørgsel, hvis du ved, at du kan finde svaret på et bestemt website. fx site:komputer.dk kahoot - giver dig resultater for ordet kahoot på komputer.dk.
  • Søg efter filtype: Søg efter specifikke filtyper fx PDF, jpg eller gif ved at tilføje filetype: og forkortelsen fx filtype:gif Donald Trump
  • Ignorer ord i din søgning: Brug minustegnet (-) til at udelukke fx ingredienser i en opskrift eller dele af et navn. fx salsaopskrift -tomater
  • Søg på alle sprog: Når du søger, skal du klikke på "Flere søgeværktøjer" i det venstre panel på din resultatside og derefter vælge "Oversatte udenlandske sider". Funktionen vælger det sprog, der er bedst at søge på, og leverer resultaterne oversat tilbage til dansk.
Se flere søgetips hos Google via dette link.

Falske hjemmesider svære at stoppe

Det viste sig, at en svindelhjemmeside havde kopieret en masse tekster - med mit navn på - fra Komputer for alles hjemmeside og nu brugte materialet til at lokke folk ind på en fupside, der var overlæsset med falske reklamer, spam, phishing og malware.

En nærmere undersøgelse viste, at alle mine kolleger også var ofre for svindelnummeret, da hjemmesidens bagmand havde kopieret både stort og småt fra bladets hjemmeside.

Normalt ville jeg i første omgang bede hjemmesidens ejer om at fjerne materialet, men da svindelsiden ikke rummede skyggen af kontaktoplysninger, besluttede jeg i stedet at få Google til simpelthen at fjerne de misvisende søgeresultater, så ingen længere bliver ført til den falske side ved at søge efter mit navn.

Få stor guide til at blive glemt i Google

Hvis du også opdager, at Googles søgeresultater rummer irrelevante eller utilstrækkelige oplysninger, når du søger på dit eget navn, kan du gøre ligesom mig og få firmaet til at fjerne dem.

I Komputer for alle nummer 12/2018 sætter vi fokus på Google, og hvordan du kan få slettet specifikke søgeresultater.

Du kan få bladet sendt direkte til din postkasse, hvis du bestiller abonnement i dag. Så kan du desuden se frem til:

  • En stor guide til sikker backup af billeder og data fra din mobiltelefon - og ikke mindst hvordan du gendanner din iPhone eller Android fra din backup, hvis uheldet er ude.
  • Et program, som hurtigt giver dig bedre plads i Windows.
  • Du får også en stor guide til, hvordan du bedst muligt kan organisere din computer, så hele familien kan bruge den uden at blande programmer, indstillinger og filer sammen.
  • Og så får du naturligvis del 2 af vores store slægtsforskningstema, hvor du får nye tips og tricks til at opspore din slægt.
  • Og meget mere.

Lige nu kan du prøve to numre af Komputer for alle med et sæt lækre høretelefoner for kun 49,50 kroner + porto og eksp. Du sparer over 400 kroner

Bestil i dag. Bestiller du efter 15. juli, når du ikke at få netop dette blad tilsendt.

Så får du til gengæld adgang til Fordelszonen allerede i dag. Her finder du over 300 sikre og gennemtestede programmer og grundige trin for trin-guider på dansk, så du let kan installere programmerne.

Du kan også læse de seneste 10 numre af magasinet på din mobil eller tablet med vores magasinapp Wype. Så læse første afsnit af temaet om slægtsforskning fra blad nummer 11 med det samme.

I Komputer for alle nummer 12/2018 får du en stor guide til hvordan, du kan få slettet søgeresultater på Google. 

> Køb abonnement i dag og få bladet sendt til døren. Se de mange tilbud her.

Måske er du interesseret i ...