EU Internet Forum

EU møder kritik over nyt direktiv, som vil forbyde de morsomme memes.

© @Dimitris Avramopoulos

EU vil dræbe internettets sjove memes

Nyt direktiv fra EU risikerer at sætte en stopper for deling af sjove billeder med tekst, de såkaldte "memes", på fx Facebook

30. juni 2018 af Martin Haverholm

Et forslag til et nyt direktiv fra EU møder kritik fra både ytringsfrihedsforkæmpere, internetaktivister og store internetfirmaer som Facebook, YouTube og Netflix.

Direktivet skal sikre, at fotografer, musikere, kunstnere og andre rettighedshaveres ophavsret ikke bliver krænket på internettet. 

Formålet er at bekæmpe online piratkopiering af fx musik og billeder. 

Kritikere mener dog, at reglerne bliver for vidtrækkende og risikerer både at være dræbende for megen underholdning på nettet, og at invadere internetbrugeres privatliv.

Rettighedshaverne skal kompenseres

I direktivets artikel 13 står nemlig, at ejerne af hjemmesider skal bruge “effektive indholdsgenkendelsesteknologier” til at identificere beskyttet materiale, der lægges op deres hjemmesider af brugerne. 

Det betyder bla, at online platforme som Google, Facebook, YouTube og Twitter automatisk skal censurere copyrightbeskyttet indhold, der bliver uploadet af alle, som ikke her retten til at bruge det.

Herefter skal rettighedshaverne kompenseres af hjemmesidens ejer.

EU dræber memes

Der bliver selvfølgelig allerede lavet memes, som laver sjov med Europa-Parlamentets forslag.

© Reddit /u/Yamez

Slut med sjove billeder

Noget af det, kritikere frygter bliver ramt af direktivet, er de sjove billeder med tekst, de såkaldte memes, som deles i stor stil på fx Facebook og Twitter. 

Chuck Norris Meme

Skuespilleren Chuck Norris står tit for skud, når folk laver memes. Fremover skal fotografen bag billedet give lov først. 

Memes består ofte af enkeltbilleder eller klip fra film og tv-serier, og vil være omfattet af de nye regler. Her skal den person, som laver memet altså have lov af fotografen på forhånd. Ellers bliver det fjernet. 

Andre kritikere mener, at teknologierne, der skal bruges til at gennemse det materiale, som lægges op af brugerne, også vil være en overskridelse af brugernes privatliv.

Europa-Parlamentet stemmer endeligt om forslaget d. 13. juli 2019. Læs forslaget til direktivet her.

Indtil da kan du fornøje dig med at lave dine egne memes på denne hjemmeside. 

Måske er du interesseret i ...