Der er store penge i dine klik, når du færdes på nettet. Derfor bruger alle de store firmaer penge og energi på at spore din færden - og hvor du klikker.
Når du fx ser en annonce eller læser en nyhed på Facebook og klikker videre ind på en hjemmeside, vil Facebook gerne fortælle hjemmesidens ejer, at du kommer fra deres tjeneste, så de kan tage sig betalt for ulejligheden. Til ulempe for dit privatliv.
Fjerner al overflødig data
Den sladrende adfærd kan du nu slippe for, hvis du henter den nyeste version 102 af browseren Firefox.
Mozilla, der står bag Firefox, har nemlig lanceret en ny sikkerhedsfunktion, som de kalder "Query Parameter Stripping".
Den betyder ganske enkelt, at alle de oplysninger, som står efter en hjemmesides adresse (URL) fjernes, før du sendes videre ind på hjemmesiden.
Klikker du fx på et link på Facebook, sættes der typisk en række tegn efter adressen, som starter med "?fbclick" - fx "?fbclid=IwAR4HesRZLT-fxhhh3nZ7WKsOpaiFzsg4nH0K4WLRHw1h467GdRjaLilWbLs".
De tilfældige tegn giver oplysninger om din aktuelle session på Facebook, inden du klikkede videre til fx en annoncør.

Når du normalt klikker på et link på Facebook, tilføjes en lang streng til adressen, som du kan se her. Den fortæller hjemmesidens ejer, hvor du har klikket på linket.
Sådan slår du funktionen til
Hvis du også vil have adgang til den nye og forbedrede beskyttelse, skal du først og fremmest hente den nyeste version af Firefox - eller opdatere din nuværende udgave til version 102.
Derefter skal du tjekke, at funktionen er slået til i browseren sådan her:

Åbn Indstillingerne i Firefox, klik på Privatliv & sikkerhed og vælg beskyttelsen Striks.

Skriv about:config i adressefeltet og tast Enter. Rul nu ned til indstillingen "privacy.query_stripping.enabled.pbmode" og kontrollér at den er sat til True. Nu er du beskyttet mod sporing.