Timelapse iphone
Timelapse

Din telefon har et godt kamera, og du kan endda bruge det til at lave timelapse-videoer.

Sådan laver du en timelapse-video på iPhone

Solopgange, trafik og planter, der vokser, er glimrende motiver til en timelapse-video. Vi viser, hvordan du let laver en timelapse-video på din iPhone.

21. juli 2022 af Steffen Nielsen

En solopgang er en smuk oplevelse. Men nok mest hvis man selv er vidne til den. Som film på en skærm kan den godt trænge til at blive kogt lidt ned i længde.

Heldigvis findes timelapse-teknologien, hvor fx en times optagelse vises på et minut i det færdige produkt.

Der er mange gode motiver for en timelapse-video. Ud over den klassiske solopgang, er byens trafik et yndet motiv, hvor man kan se biler og mennesker fare hen over skærmen i superfart.

En timelapse kan du enten lave på pc'en eller på mobiltelefonen. Har du en iPhone er det uhyre enkelt, for muligheden er nemlig indbygget i telefonens eget kamera.

Herunder kan du se et eksempel på en timelapse-video fra London.

Hvad er timelapse?

En timelapse-video består af en række billeder, som er taget fx hvert 30. sekund. Når billederne sættes sammen til en film og afspilles med fx 30 frames pr. sekund, vil det, du ser på videoen, være 30 gange hurtigere. 

Altså speeder man i en timelapse-video tingene mange gange op, så man fx kan vise en solopgang på få minutter eller vise på kort tid, at en bygning bliver bygget.

Timelapse er det modsatte af slowmotion, hvor alting går langsommere end virkeligheden.

I en timelapse-video optager kameraet som udgangspunkt fra samme position. Hvis kameraet bevæges samtidig, kaldes det en hyperlapse. 

Timelapse-video af kaktus
Timelapse:

Med en timelapse-video kan du på kort tid illustrere noget, som normalt tager meget længere tid. Det er meget let at optage timelapse på en iPhone.

Hyperlapse-video
Hyperlapse:

Når en timelapse-video optages mens kameraet bevæger sig, kaldes det også en hyperlapse. 

Sådan laver du en timelapse på din iPhone

Du er hurtigt i gang med din timelapse-video, som kaldes "Tidsforløb" af iPhone.

  1. Vælg først iPhones kamera-app, som blot hedder Kamera
  2. Nederst på skærmen kan du vælge mellem stillbilleder, videoer og så videre. Du skal vælge muligheden "Tidsforløb", som typisk er placeret længst til venstre.
  3. Dernæst klikket du på det røde optagesymbol. Kameraet tager nu billeder med jævne mellemrum og kæder dem sammen til en kort video. Systemet er indrette sådan, at den færdige video bliver mellem 20 og 40 sekunder, uanset hvor længst optagelsen varer.
  4. Når optagelsen skal slutte, vælger du samme symbol igen.

Overvej et kamerastativ

Hvis du vil lave en lang optagelse, har du brug for et godt kamerastativ – også kaldet en tripod. De kan fås ned til omkring 100 kroner, fx her.

Det er i øvrigt en god idé at sætte telefon til opladning under hele optagelsen, da batteriet bruges hurtigt - især hvis du ønsker at optage mere end et par minutter.

Sådan laver du en timelapse på din Android-telefon

Du kan naturligvis også lave en timelapse, hvis du har en telefon med styresystemet Android. I det tilfælde anbefaler vi, at du bruger app'en Open Camera. Den er gratis og har nogle fine, ekstra indstillingsmuligheder. For eksempel bestemmer du helt selv farten på optagelsen.

> Du finder Open Camera samt en udførlig guide i Komputer for alles Fordelszone her

Måske er du interesseret i ...