VR briller

VR: Sådan virker virtual reality

Med et par VR-briller kan du spille fantastiske computerspil. Men teknologien kan også bruges til meget andet.

15. maj 2016 af Steffen Nielsen
#VR

Markedet flyder over med smarte VR-briller, så alle kan være med på den nye bølge. Men bølgen er ikke så ny endda. Virtual Reality er ganske vist sjov og ballade, men efterhånden også en etableret videnskab, som hjælper i alle grene af tilværelsen. Her er fem eksempler:

1. Bygningskonstruktion. Arkitekter kan opleve bygninger på forhånd. 

Vi kender alle til de små modeller, som konstrueres ved indledningen på et byggeprojekt. VR kan bygge modeller i fuld størrelse, så arkitekter og andre, der er involveret i byggeriet, kan opleve bygningen fra alle vinkler og finde eventuelle brister på forhånd.

2. Sport. VR hjælper atlet og publikum. 

Virtual Reality bruges af sportsfolk til at forbedre deres præstation. For eksempel kan golfspilleren perfektionere sit sving og løberen sin løbestil. Men VR bruges også af nogle sportsarenaer, så publikum på forhånd kan gå rundt på stadion og finde den helt rigtige plads, før de køber billet.

3. Militær. Kamptræning. 

Vi kender alle til flysimulatorer, men VR bruges også til soldaters kamptræning, hvor de lærer at kæmpe i et virtuelt miljø.

4. Lægevidenskab. Langdistance-kirurgi. 

En kirurg kan ved hjælp af en robot operere på en patient der befinder sig på den anden side af kloden. Det første eksempel var den såkaldte Lindbergh-operation, hvor en læge i New York fjernede galdeblæren på en patient i Frankrig. VR forventes at revolutionere muligheden for fjern-kirurgi.

5. Naturvidenskab. Visualisering af molekyler 

I blandt andet molekylær kemi og biologi forekommer så komplicerede processer, at de bedst forstås i et tredimensionelt miljø. Kemikere og studerende kan ved hjælp af VR fx bevæge sig rundt mellem molekylærer strukturer og betragte dem fra alle vinkler.

> Du kan læse alt om virtual reality her

Måske er du interesseret i ...