Er Xtra-PC fup og svindel?

Er Xtra-PC fup og svindel? Det har vi undersøgt her. 

Er Xtra-PC fup og svindel?

Firmaet bag USB-nøglen Xtra-PC markedsfører sig kraftigt netop nu, og det har fået flere læsere til at skrive til os. For kan det virkelig passe, at en USB-nøgle til 231 kroner kan gøre din pc som ny igen?

7. januar 2020 af Henning Dadkhah Rasmussen

På Facebook og diverse hjemmesider figurerer netop nu en reklame for et produkt, der lover mirakler på din pc. 

Ifølge salgsteksten hader computerproducenterne produktet, fordi det koster dem mange millioner i salget af nye pc'er. 

Xtra-PC koster til sammenligning 231 kroner.

Reklamen for Xtra-PC kan blandt andet se sådan her ud:

Xtra-PC lover at din pc bliver som ny

Ifølge reklamerne er Xtra-PC en torn i øjet på pc-producenterne, da det rammer salget af nye pc'er.

Ikke første gang vi ser Xtra-PC 

Det har fået flere læsere til tasterne, for at høre os, om de mange løfter virkelig holder vand.

Her på redaktionen har vi dykket ned i arkiverne, og kan se at der også for tre år siden blev lavet massefremstød for produktet.

Dengang kostede produktet kun 170 kroner, og vi skrev om den på Spørg os Forum.

Er Xtra-PC fup og svindel?

Når man klikker på en af reklamerne for Xtra-PC, ender man blandt andet inde på denne hjemmeside, som er maskeret til at ligne en rigtig nyhedsside. 

Her fortæller en række danskere om, hvordan produktet har gjort dem gladere og har sparet dem for en masse penge. 

Der er tilsyneladende også udtalelser fra ejeren af en computerforretning, der "opgivende rystede på hovedet, udtalte, at hvis dette produkt bliver ved med at sælge så utrolig godt, står forretningen over for at miste millioner af kroner og kan derfor blive nødt til at lukke til næste år. Han indrømmede samtidigt, at dette produkt kan spare kunderne for en masse penge."

Bruger falske billeder på hjemmesiden

Vi kørte billederne af de "danske" anmeldere på Xtra-PCs hjemmeside gennem billedværktøjet TinEye, der kan finde lignende billeder på internettet, og opdagede at de samme mennesker også anbefalede en lang række andre tvivlsomme produkter.

En af personerne var dog et billede af en amerikansk IT-journalist, som sikkert intet har med sagen at gøre, og hans navn var også angivet til at være Søren Petersen fra Gentofte.

På hjemmesiden finder man også denne korte video, der viser Xtra-PC i aktion:

Xtra-PC ser imponerende ud, men det er svindel

Præsentationen af Xtra-PC er imponerende. Og det kan være sandt nok, at Linux, som ligger på Xtra-PC´s nøgler, kører hurtigere end Windows.

Masser af blinkende alarmer

I bunden af hjemmesiden, der lovpriser produktet, er der tilsyneladende en række Facebook-kommentarer fra glade ejere af Xtra-PC. 

Her ringer vores alarmklokker igen. Her er nemlig ingen negative kommentarer at spore - meget usædvanligt for Facebook - og når man forsøger at klikke sig videre ind på Facebook, er linkene inaktive. 

Det er heller ikke lykkedes os at finde personer på Facebook med de pågældende navne og billeder, så her er altså tale om falske Facebook-kommentarer, der er godt lavet.

Hvis man har et så fantastisk produkt, er der vel ingen grund til at fifle med billeder, navne og kommentarer, eller hvad?

Hvad får man for pengene?

Det virker utroligt, at en lille USB-nøgle kan gøre din pc som ny igen, så hvad er det egentlig man får for de 231 kroner? 

På hjemmesiden står følgende om Xtra-PC:

"Xtra-PC er et lille USB-stik, med høj ydeevne, som kan sættes ind i din computers USB-port. Inden for få sekunder, vil det gamle, langsomme styresystem (Windows eller Mac) blive tilsidesat og erstattet af et fuldt funktionsdygtigt Linux-styresystem, som er lynhurtigt og enkelt at anvende!"

Med andre ord får du en USB-nøgle med en gratis Linux-installeret. Og Linux kører i almindelighed hurtigere på gamle computere end Windows. 

Det er altså ikke umuligt, at pc'en bliver hurtigere med Xtra-PC, men din Windows bliver det ikke.

Windows bliver ikke hurtigere

De forskellige udgaver af Linux kan installeres i en såkaldt Live-version, hvor de fx afvikles direkte fra en USB-nøgle, så du ikke skal installere noget.

På internettet har vi fundet en billede lagt op af en køber af Xtra-PC.

På USB-nøglen kan man tydeligt se, at der er tale om et lagermedie på 8 GB. De kan findes via Pricerunner i forskellige mærker og modeller til omkring 25 kroner. 

Xtra-PC er blot en USB-nøgle på 8 GB med Linux installeret.

På billedet her kan du se, at Xtra-PC's USB-nøgle er på 8 GB.

Firmaet taler ikke selv om, hvilken udgave af Linux, der ligger på nøglen, men ifølge flere forummer på nettet skulle der være tale om udgaven Lubuntu, der er en let og hurtig Linux-version.

Lubuntu kan du gratis hente her.

Med andre ord kan du nu lave din egen Xtra-PC med en gammel USB-nøgle eller en ny til 25 kroner og få præcis det samme produkt, som ellers sælges for 231 kroner. 

Ikke fup - men næppe pengene værd

Det er måske ikke direkte fup, da du rent faktisk modtager det lovede produkt.

Men vi vurderer, at det er i strid med god markedsføringsskik, da der er brugt falske anmeldelser, billeder og udtalelser i anprisningen af produktet.

Derudover er det spild af penge at betale 231 kroner for en gratis udgave af Linux.

Måske er du interesseret i ...