KOM_DK_171129-NR12_S_SnydePrinter_Web

Lær hvordan din printer snyder og fråser med blæk

Din printers primære formål er at printe flotte billeder og tekst – men den agerer også rendyrket pengemaskine for printerproducenterne. Mange af funktionerne prøver nemlig at snyde dig og få dig til at bruge mest muligt af det dyre blæk.

6. august 2014

For nylig høstede den 14-årige amerikanske skoleelev Suvir Mirchandani massiv medieomtale for et skoleprojekt, der viste, at den amerikanske stat kunne spare over to milliarder kroner ved blot at udskifte deres standardskrifttype med en, der var lidt tyndere og derfor brugte mindre blæk. 

Det viste sig, at beregningerne var lidt for simplificerede, og at besparelsen nok ikke ville blive helt så stor, men det understreger meget godt, hvor afsindigt dyrt blæk og toner er, og hvor mange penge det løber op i over tid, hvis en organisation har mange printere. 

Hvordan og hvor meget du printer, er selvfølgelig det, du som forbruger har størst indflydelse på i forhold til din printers forbrug – men som denne artikel desværre understreger, fortærer din hjemmeprinter også en masse dyrt blæk, uden at du selv kan kontrollere det. 

Læs hele artiklen for at finde ud af, hvordan din printer spilder dyrbart blæk på unødigt dyserens og hvordan diverse funktioner, der ifølge producenterne skal sikre, at du altid får de flotteste print, forhindrer dig i at bruge billig blæk eller bare printe blækpatronerne helt tomme.

Lær hvordan du mindsker printerens blækspild 

Vi viser dig, hvad du skal være opmærksom på, og giver tips til, hvad du trods alt kan gøre for at formindske de økonomiske konsekvenser af din printers ødselhed med blækket.

Den metode, som printerproducenterne bruger til at beregne, hvad det koster at printe en side på deres printere, består i kontinuerligt at printe nogle standardsider (en såkaldt ISO-standard, som alle producenterne bruger), indtil printeren løber tør. Men den metode tager ikke højde for, at almindelige forbrugere kun meget sjældent printer flere hundrede sider i ét hug. Vi tænder og slukker og lader indimellem printeren stå i længere tid. For at sikre, at alle print er perfekte, foretager blækprintere dyserens undervejs, og det bruges der blæk på – masser af blæk.

I 2006 foretog det engelske magasin PC Plus en omfattende tremåneders test af blækprintere, hvor de over 23 sider i bladet påviste, at nogle modeller brugte over halvdelen af blækket til denne vedligeholdelse af printeren. Her på Komputer for alle har vi lavet en lignende test, hvor vi – i stedet for at printe kontinuerligt –forsøgte at efterligne en mere realistisk brug og slukkede printerne efter hver 30. udskrift. Vi målte ikke blækspildet direkte, men kunne konstatere, at printerne i vores test var dyrere i drift end i producenternes egne målinger, og at forskellen var markant.

Kun 20-30 % af blækket ender på papiret 

Det uafhængige amerikanske forbrugermagasin Consumer Reports besluttede sig sidste år for i samarbejde med det internationale forbrugertestinstitut International Consumer Research and Testing at teste samme påstand. De udviklede en helt ny målemetode, som de nu bruger til alle deres test af blækprintere.

I stedet for at printe kontinuerligt printede de 30 sider i grupper af to eller tre print fordelt på flere gange i løbet af dagen over en periode på tre uger. De sprang weekenderne over og slukkede printeren mellem hver session. De testede et dusin af de mest sælgende printere og fandt ud af, at de alle brugte en del blæk på vedligeholdelse. Flere af printerne brugte over halvdelen på vedligeholdelse, og hos de største syndere havnede kun 20-30 procent af blækket på papiret.

> Læs alt om printere her

Måske er du interesseret i ...