Kør gamle programmer med kompatibilitetstilstand i Windows 11
kompatibilitetstilstand i Windows:

Har du et ældre program, du ikke kan undvære? Her kan du se, hvordan det kan komme til at køre i Windows 11. 

© Shuttestock

Sådan får du gamle programmer til at køre i Windows 11

Det kan være en udfordring at få de gode, gamle programmer til at køre i Windows 11, men det er ikke umuligt. Her får du tips til at få ældre programmer til at fungere i nyere versioner af Windows.

Der kan være mange gode grunde til, at du gerne vil have dine ældre programmer til at køre i Windows 11.

Måske har du et ældre program, du ikke ønsker at opdatere, fordi programmet er blevet ændret eller har mistet funktioner i den nye version.

Det hænder også, at der ikke findes en opdateret version af programmet, sm fungerer med Windows 11.

LÆS OGSÅ: Længe ventet funktion kommer til Windows 11

Det er et problem, hvis du har købt ny computer eller har opdateret til Windows 11 og pludselig ikke kan bruge de programmer, du er vant til.

Sådan bruger du gamle programmer i Windows

Der er altså flere scenarier, hvor det kan være nødvendigt at få et program til at køre i Windows 11 - selvom programmet egentlig ikke virker på det styresystem.

LÆS OGSÅ: Sådan skifter du nemt lydkilde i Windows 11

Der er flere måder, du kan forsøge at få de gamle programmer til at køre i Windows. Nogle er meget simple og kræver få klik, mens andre er mere komplekse. 

Det er dog vigtigt at notere sig, at der aldrig er nogen garanti for, at de gamle programmer kan komme til at virke i Windows 11, men det er altid et forsøg værd at prøve, hvis du har et program, du er glad for.

Brug “kompatibilitetstilstand” i Windows 11

Den nemmeste løsning er at forsøge at bruge kompatibilitetstilstand i Windows 11. 

Det er en tilstand, hvor Windows forsøger at emulere tidligere versioner af styresystemet, så programmet kan afvikles på computeren.

For at bruge kompatibilitetstilstand i Windows 11 og forsøge at køre dine ældre programmer på pc’en, skal du følge fremgangsmåden herunder:

  1. Du bruger funktionen ved at højreklikke genvejen til dit program - eller dets installationsfil - og vælge Egenskaber.
  2. Klik så på fanen Kompatibilitet og sæt flueben ved Kør dette program i kompatibilitetstilstand for.
  3. Vælg den udgave af Windows, som programmet sidst fungerede i og klik på OK.
  4. Prøv nu at kør dit program. 

På samme måde kan du køre et program i kompatibilitetstilstand i Windows 10 for at få dine gamle programmer til at fungere her.

Prøv med en virtuel maskine

Det er vigtigt at bemærke, at kompatibilitetstilstand ikke altid er en løsning, og det garanterer ikke, at et ældre program vil fungere korrekt på en nyere version af Windows. 

Det kan være nødvendigt at undersøge alternative løsninger som opdaterede versioner af softwaren.

LÆS OGSÅ: Stor opdatering: Disse nye funktioner får du i Windows 11

En alternativ løsning kan fx være at bruge en såkaldt “virtuel maskine”. Det er et stykke software, som laver en virtuel version af Windows som et program på din computer. Så kan du fx have Windows 11 kørende, mens du på Skrivebordet har et vindue med Windows 95 kørende.

På den måde kan du køre selv meget gamle programmer uden problemer. Du kan læse meget mere om, hvordan du laver en virtuel version af Windows i vores artikel, som du finder i Fordelszonen her.

Måske er du interesseret i ...