Home Group Hjemmegruppe Netværk Windows 10

Hjemmegruppe er fjernet fra Windows 10 med øjeblikkelig virkning.

Hjemmegruppe fjernet fra Windows 10

Hjemmegruppe var en funktion, der lod alle hjemmets computere deles om filer og printere. Med kort varsel har Microsoft nu fjernet værktøjet fra Windows 10. Der er dog stadig rige muligheder for at dele filer i Windows.

Hvis du er en af de mange, der siden 30. april har installeret den store forårsopdatering Windows 10 April 2018 Update, har du måske opdaget en markant ændring i dit Windows. 

Ud over de mange nye spændende funktioner i Windows 10, byder den nye version kaldes 1803 nemlig også på en slem skuffelse for de, der har været vant til at bruge værktøjet Hjemmegruppe. Værktøjet er nemlig fjernet.

Hjemmegruppe var et værktøj til hurtigt at dele filer og printere mellem flere pc'er, der er koblet på samme hjemmenetværk. Pc'erne kunne se hinanden i Stifinder, så man let havde adgang til de samme filer. 

Microsoft argument for at fjerne værktøjet er, at filer alligevel deles i stor stil i tjenester på nettet som fx firmaets eget OneDrive.

Hvis du allerede deler mapper i en hjemmegruppe, vil disse stadig være tilgængelige på tværs af pc'er. Men det er ikke muligt at tilføje flere filer.

Læs også: De bedste tips til Windows 10 her

Sådan deler du filer uden Hjemmegruppe

Microsoft anbefaler, at du deler filer via tjenesten OneDrive eller via Del-fanebaldet i Stifinder.

  1. Marker den eller de filer, du vil dele. Klik på fanen Del, og vælg igen Del længst til højre i menubåndet.
  2. Nu vises en oversigt over de apps, som kan benyttes til at dele filen. Det kan fx være Skype, Mail eller Onenote. 
  3. Vælg den ønskede app, og vælg dernæst den kontaktperson, som skal have adgang til filen. Hvis I sidder flere brugere på samme pc kan I desuden dele udvalgte filer via menupunktet Del med.

Bemærk, at Hjemmegruppe fortsat er en bestanddel af pc'er med ældre styresystemer som fx  Windows 7. 

OBS! Microsofts beslutning om at fjerne Hjemmegruppe kom som en overraskelse. Også for os på Komputer for alles redaktion. I det kommende bladnr 9/2018 på side 64, vil du derfor finde en ærgerlig, ikke længere aktuel, omtale af netop Hjemmegruppe. Bladet var i allerede i trykken, da vi hørte om Microsofts skridt.

> Læs alt om Windows 10 her

> Lige nu kan du prøve et nummer af Komputer for alle med fuld adgang til Fordelszonen og mere end 300 sikre og gennemtestede programmer til din computer for kun 29 kroner. Se tilbuddet her.

Måske er du interesseret i ...