kompatibilitetstilstand Windows 10
Kompatibilitet

Har du et gammelt program, som virkede i en ældre version af Windows, er der gode chancer for, at du kan få det til at fungere i Windows 10. 

Få gamle programmer til at virke i Windows 10

Nu kan du endelig få liv i de gode, gamle programmer fra før Windows 10. Find bare de gamle cd'er og disketter frem igen.

I nogle tilfælde var de gode, gamle programmer fra tiden med Windows 95 og 98 bare bedre.

Eller sådan føles det ihvertfald, når man møjsommeligt har sat sig ind i, hvordan et program virker, for så at opdage at det ikke længere virker i en nyere Windows-udgave. 

Det er et problem vi ofte støder på inde på Komputer for alles Spørg os Forum, hvor læsere med ældre programmer som Paint Shop Pro 5, Microsoft Works, Publisher 98, Corel Draw 6 og Floorplan 3D drømmer sig tilbage til tiden før Windows 10, hvor deres favoritprogrammer stadig virkede. 

Sådan kan du få liv i dit gamle program

Måske er der alligevel en måde, hvor du kan få dit gamle program til at virke igen. 

Windows 10 rummer nemlig en smart funktion, hvor ældre programmer kan afvikles i såkaldt kompatibilitetstilstand. 

Det betyder, at Windows 10 forsøger at opføre sig som en tidligere udgave af styresystemet, så programmerne kan køre som de var designet til. 

Sådan bruger du kompatibilitetstilstand

Du bruger funktionen ved at højreklikke genvejen til dit program - eller dets installationsfil - og vælge Egenskaber

Klik så på fanen Kompatibilitet og sæt flueben ved Kør dette program i kompatibilitetstilstand for. Vælg den udgave af Windows, som programmet sidst fungerede i og klik på OK.

Med lidt held fungerer dit gamle program nu igen.

kompatibilitetstilstand

Når du højreklikker på et program eller en genvej til et program, kan du vælge at køre programmet i kompatibilitetstilstand. Det gør det måske muligt at bruge det gamle program på en nyere pc.

Hvad betyder kompabilitet?

* Det at være kompatibel. Det, at en computer kan benytte hard- og software fra andre mærker uden tilpasning

At være kompatibel betyder, at man kan tale sammen. 

To programmer, der er kompatible, kan tale med hinanden og udveksle informationer. To stykker hardware, der er kompatible, kan udveksle data over en fælles forbindelse. 

Hvis et program er lavet for år tilbage, og teknologien er løbet fra det, er der stor sandsynlighed for, at det ikke er kompatibelt med din nye computer. 

Når du åbner et gammelt program i kompatibilitetstilstand i Windows 10, forsøger pc'en at agere som en ældre version af styresystemet. 

På samme måde er det sjældent muligt at bruge et nyere program på en gammel pc med et ældre styresystem. De er ikke kompatible med hinanden. 

Virker det gamle program stadig ikke?

I Komputer for alle nummer 05/2019 kan du læse en stor artikel om programmet VirtualBox, der kan få alle ældre programmer til at fungere igen. 

Over otte sider får du en komplet guide til, hvordan du installerer og bruger programmet.

Du finder programmet VirtualBox i Fordelszonen, hvor du som abonnent kan logge ind og downloade både programmet og guiden med det samme. 

Få hjælp til gamle programmer med mere

I Komputer for alles Spørg os-forum kan du læse andres it-relaterede spørgsmål og vores eksperters svar.

Hvis du abonnerer på bladet, kan du også selv logge ind og stille spørgsmål til vores eksperter døgnet rundt, og måske endda få andre læseres erfaringer med tilsvarende problemer.

Lige nu kan du prøve et nummer af Komputer for alle og få adgang til både Spørg os-forum og Fordelszonen med over 300 sikre og gennemtestede programmer for kun 29 kroner. 

Måske er du interesseret i ...