Bestem selv, hvor du vil søge på pc'en

I Windows 10 kan du selv bestemme, hvor på pc'en der skal søges, når du bruger søgefunktionen. Som standard søges kun i få udvalgte mapper.

Før i tiden kunne man med rette have en forventning om, at når man tastede et ord ind i Windows' søgefelt og foretog en søgning, så blev der søgt efter filer overalt på pc'en.

Sådan er det ikke i Windows 10. 

Her er der som standard kun udvalgt en række populære mapper, som styresystemet kigger i, når du søger på din pc.

> Læs alt om de nyeste opdateringer af Windows 10 her

Bred søgning dræner pc'en

Med den seneste opdatering til Windows 10 - 2004, der kom i maj - er fænomenet kun blevet værre. 

Her bliver den indekserede søgning automatisk slået fra, når CPU'en ligger på 80 procent af sin kapacitet, diskforbruget er på over 70 procent og når batteriet er under 50 procent i kapacitet.

Grunden til at søgefunktionen overhovedet er droslet ned, er af hensyn til din computers ydelse. Det bruger nemlig både processorkraft, hukommelse og harddiskkræfter, når Windows skal søge i for mange mapper. 

Derfor kan det heller ikke anbefales, at du justerer indstillingerne, så Windows søger i enhver tænkelig mappe på pc'en - altså også i mapper, hvor du alligevel ikke har behov for at finde filer. Det gælder fx Windows' systemmapper eller eventuelle mappe med sikkerhedskopier.

Sådan justerer du søgningen i Windows

Du kan selv bestemme, hvordan Windows skal søge via pc'ens indstillinger.

Skriv Indstillinger for Windows Search i søgefeltet på Proceslinjen og klik på Indstillinger for Windows Search.

Det åbner vinduet, som du kan se herunder. Vælg nu Udvidet, hvis du vil søge på hele pc'en til trods for at det koster flere af pc'ens kræfter.

Klik derefter på plusset under Udeladte mapper for vælge de mapper på pc'en, som du ikke vil søge i. Windows' egne systemmapper er på forhånd udeladte.

Indstillinger for Windows Search i Windows 10
Windows Search

I søgeindstillingerne kan du vælge mellem den skrabede søgning og den udvidede. Du kan også selv bestemme de mapper, der skal udelades af søgningen.

Ryd op og bliv mere effektiv

I Komputer for alle 12/2020 kan du læse, hvordan du hurtigt og effektivt renser harddisken for ubrugelige filer, som blot optager plads på din harddisk. 

Det foregår med et nyt værktøj, som du naturligvis finder i Fordelszonen sammen med en grundig vejledning på dansk.

Jo færre overflødige filer på harddisken, som Windows skal søge igennem, desto hurtigere foregår dine søgninger.

> Du finder program og vejledning i Fordelszonen her

Måske er du interesseret i ...