Svindelapps stjæler dine penge

Her er otte af de apps, som forsøger at trække en formue på dit kreditkort. 

Svindel-apps kan koste dig tusinder af kroner

Du skal være på vagt i Googles Play Butik: Apps forsøger at franarre dig tusindvis af kroner. De suger simpelthen penge på dit betalingskort, uden du aner det.

Det er ikke længe siden vi kunne advare om virusbefængte apps i Androids app-butik, og nu er den helt gal igen. 

Antivirusproducenten Sophos opdager løbende nye apps i Play Butik, som opererer med en helt ny type svindel. 

Hvor apps med malware hurtigt opdages og fjernes af Google, har svindlerne opfundet en ny metode, som ikke er direkte kriminel.

Sådan svindler de dig i appen

Den nye type bondefangeri foregår ved at en app-producent laver en utrolig simpel app med blot én funktion. 

På Google Play kan du læse, at appen kan prøves gratis i en trial-version i tre dage, men for at komme igang med at bruge appens funktion skal du indtaste dine kreditkortoplysninger. 

Når de tre dage er gået, trækkes der pludselig op til flere tusinde kroner på betalingskortet - også selvom du måske har fjernet appen igen. 

Simple apps til en ultrahøj pris

Sophos har anmeldt de svindlende apps til Google, der også har fjernet en del af dem, men sikkerhedsfirmaet melder, at de allerede har fundet mange flere. 

Derfor skal du selv være på vagt, når du bevæger dig ind på Play Butik. 

De apps, som blev opdaget af Sophos, var alle simple i funktionaliteten. Der var en QR-kode-scanner, en app til at lave GIF-animationer, et kompas og nogle små billed-apps. 

Fælles for dem er, at de ikke kan noget unikt, som andre og mere legitime apps ikke kan, og at deres funktioner ikke er i nærheden af at være den pris værd, som bagmændene hæver på brugernes kort. 

fake app

Her er det en simpel app til at lave GIF-animationer, der efter tre dages brug koster ca. 1.500 kroner om måneden.

Svært at annullere dyrt "abonnement"

En del af de uheldige brugere, der hentede nogle af de betændte apps og indtastede deres kreditkortlysninger, skriver i kommentarerne på Google Play, at de fjernede appen igen indenfor de tre dage, da de opdagede at appen alligevel ikke virkede som lovet.

Det betød, at de også fjernede muligheden for at afmelde det "abonnement" på tusinder af kroner om måneden eller årligt, som de ikke havde læst, at de meldte sig til. 

Knappen til at afmelde abonnementet fandtes nemlig inde i den nu fjernede app.

Sådan spotter du suspekte apps

Det er altid en god idé at læse nogle af kommentarerne, før du henter en app. 

De kan læses under appens beskrivelse i Play Butik. 

I sig selv er det i orden, at en app tilbyder, at man kan prøve dens funktioner gratis i et antal dage, men lad være at indtaste dine kreditkortoplysninger i appen. På den måde er du sikker på ikke at få en kedelig overraskelse. 

Ingen af de moralsk anløbne apps rummede decideret virus eller malware, og er derfor ikke skadelig for din telefon - kun for din pengepung.

Du kan læse mere om Sophos' afsløring her

Måske er du interesseret i ...