I dag gemmer vi vores filer og billeder "i skyen" eller på eksterne harddiske og USB-nøgler, men sådan har det ikke altid været.
Her på Komputer for alle husker vi særligt floppy-disken - eller disketten - som fulgte med bladet i de første år. Men allerede inden disketten, var der lagermedier, og nogle af dem bliver faktisk stadig brugt den dag i dag.
Vi har kigget på tre af de lagermedier, som forsvandt:
1. Hulkort
Ja, det kan måske virke mærkeligt at tage hulkort med i en oversigt som denne her, men hulkort er faktisk en af de typer af medier til lagring af data, der blev brugt i længst tid.
Første gang hulkort blev anvendt til dette formål var ved folketællingen i USA i 1890, og bliver fortsat brugt til folkeafstemninger mange steder i USA.
Hulkort blev brugt til mange formål - blandt andet til de spæde skridt i det amerikanske rumprogram - helt op til 1980’erne, men er i dag helt uddødt som almindeligt lagringsmedie.

Hulkortet er det lagermedie, som er blevet brugt i længst tid, men måske ikke det første man tænker på, når man taler om at lagre data.
© Shutterstock2. Floppy/Zip-drev
Floppy-disk, ofte bare kaldet disketter, er nok den type medie, mange af os husker fra computerens ungdom.
Disketterne blev opfundet i 1967, og er mest kendt i størrelserne 8 tommer, 5 1/4 tomme og 3 ½ tomme.
Afarter af floppy-disken blev senere udviklet, som fx ZIP-drev og MiniDisk, men blev hurtigt udkonkurreret af USB-stik og Flash-hukommelseskort.
I dag er floppy-disketten mest brugt som “gemme-ikon” i mange computerprogrammer.

I Komputer for alle spæde barndom, fulgte der en diskette med bladet med de programmer, vi skrev om i bladet. Den blev erstattet af en DVD, som siden blev erstattet af Fordelszonen.
© Shutterstock3. Magnetisk bånd
Et andet format som mange af os kender fra de gamle dage med Commodore 64-maskiner: Kassettebåndet.
Magnetbånd blev brugt meget tidligere, og blev opfundet i Tyskland i 1928. Først blev de brugt som spolebånd, til at opbevare data på, og senere kom altså mere kompakte løsninger til verden.
I 80’erne og 90’erne kom først kassettebånd og siden DDS eller DAT-bånd, som som stadig produceres i dag, men ikke er særligt udbredt.
Enkelte universiteter og lignende bruger også magnetbånd-formatet “LTO” til lagring.

Magnetiske bånd i forskellige afarter - kassettebånd, DDS og DAT-bånd - var meget populære i 80'erne og 90'erne.
© Shutterstock