Buet skærm
Buet skærm:

Buede skærme til pc'en har klare fordele frem for de flade. Men også ulemper, du skal være opmærksom på.

© Shutterstock

Buet eller flad? Vælg den rigtige skærm til din pc

En ny stor skærm fra producenten Corsair er både buet og flad. Men hvad er egentlig fordele og ulemper ved de flade og de buede skærme? Og hvilken type skal du vælge? Vi hjælper dig på vej her.

Hvilken type skærm foretrækker du? Den let buede skærm eller den helt flade? 

Begge typer har fordele og ulemper, som vi fortæller om længere nede i denne artikel.

Men først får du to nyheder. En god og en dårlig. 

Den gode nyhed er, at du snart kan få en skærm, der BÅDE er flad og kurvet! Producenten Corsair her nemlig produceret en gamer-skærm, der lader dig skifte skærmens form selv. En vaskeægte verdensnyhed.

Læs også: 5 ting din næste skærm bør have

Curved pc-skæm fra Corsair, som kan bøjes.
Curved pc-skærm?

Med den nye skærm fra Corsair kan du let skifte mellem den kurvede form og en almindelig flad skærm alt efter dit behov. 

© Corsair

Sådan bøjer du den smarte skærm

Skærmen fra Corsair, som du kan se herover, hedder Xeneon Flex 45WQHD240 og er lige nu på vej på markedet til stor glæde for spilentusiaster over hele verden.  

Hvis du har svært ved at forestille dig, hvordan man konkret skifter mellem skærmens to former, kan du se det demonstreret i præsentations-videoen herunder. 

De viser det flere gange i videoen fx 14 sekunder inde i videoen.

Skærmen fra Corsair har i øvrigt bred-formatet 21: 9, er på 45 tommer, har en opløsning på 1440 x 3440 og benytter skærmteknologien W-OLED.

Den dårlige nyhed...

Der er imidlertid også en dårlig nyhed i forbindelse med den nye skærm fra Corsair, nemlig udgiften. 

Selvom Corsair endnu ikke har offentliggjort en officiel pris, tyder det på, at den vil ligge et pænt stykke over det, som en almindelig pc-bruger vil punge ud for en pc-skærm.

Set i det lys skal langt de fleste af os altså stadig vælge, om vi foretrækker den buede skærm, eller den traditionelle flade. Og faktisk er en kurvet pc-skærm ikke så dyr, som du måske tror. Så valget kan let blive aktuelt, næste gang du skal købe en skærm.

Herunder har vi set på, hvilke behov de to typer bedst dækker.

Læs også: Fysiske knapper er bedre en bilens skærm

Pc-skærmen Corsair Xeneon Flex 45WQHD240 set oppe fra i både buet og lige form.
Curved pc skærm:

Pc-skærmen Corsair Xeneon Flex 45WQHD240 set oppe fra i både buet og lige form.

Klare fordele ved en buet skærm

Overordnet set bør du foretrække en buet skærm, hvis du spiller spil. 

En buet skærm har nemlig en afgørende fordel i forhold til den flade: Fordybelse. Når du sidder foran en buet skærm, forstyrres dit blik i mindre grad af verden udenfor, og du kan leve dig helt ind i skærmens verden i et spil.

Som computerspiller vil den kurvede skærm også giver dig en mere realistisk oplevelse 3D-oplevelse, når begivenhederne på skærmen både foregår foran dig og på siderne.

Hvis du er vant til at bruge to separate skærme, kan den buede version også være en opgradering. Så kan du arbejde mere flydende over den store skærm, i stedet for at have et vindue åbent på den ene og et på den anden.

Læs også: Sådan arbejder du med to skærme i Windows

Kurvede skærme kan fåes fra et par tusind kroner og op alt efter størrelse og øvrige specifikationer. Tjek fx vores anmeldelser af Huawei MateView GT og AOC CQ32G2SE i Testzonen.

Læs også: Fold skærmen sammen på Samsungs nye telefoner

En flad skærm er mere praktisk

Hvis du primært bruger din skærm til arbejde i fx Word eller tjekke nyheder på nettet, vil du næppe have stor glæde af en buet skærm. 

Rent ergonomisk kan der også være problemer forbundet med en buet skærm, fordi du i højere grad skal vende hovedet for at se de ting, der vises i skærmens sider. Et bred regneark, fx spiller ikke godt sammen med en buet skærm.

Et andet argument for at holde fast i den flade skærm er rent praktisk. Står eller hænger skærmen helt op ad væggen, er en buet skærm ofte upraktisk og den fylder mere på skrivebordet.

Den flade skærm er bedst til filmaftener

Hvis du bruger din store pc-skærm til at se serier og film sammen med andre, bør du også overveje at holde fast i den flade skærm. 

Kun på pladsen lige foran skærmen bevarer du en god billedkvalitet.

Ser du film alene, kan du dog få en rigtig god oplevelse med den kurvede skærm. 

Under alle omstændigheder bør du prøve skærmen af i butikken i forskellige brugssituationer, før du investerer. Prøv fx at se en film, åbne flere vinduer eller spille et spil og vurder, om det er noget for dig. 

Læs også: 5 ting, din nye pc-skærm skal have

Måske er du interesseret i ...