Kan man boote en pc fra en LP plade? Det er nok et spørgsmål, de færrste stiller, men en computernørd fra Slovakiet kan berette, at ja, det kan man. 

Vinylplade booter en gammel pc

En computernørd fra Slovakiet har fundet ud af at lægge en boot-disk ind på en gammel vinylplade, så den kan starte en IBM-pc.

25. marts 2021 af Henning Dadkhah Rasmussen

Nogle gange kan det være forfriskende at gøre ting, blot for at se om det er muligt - og ikke så meget fordi det har en praktisk fordel.

Det er en ny opfindelse et godt eksempel på.

Jozef Bogin, som er en programmør fra Slovakiet, satte sig nemlig for at undersøge, om man mon kunne lægge en boot-disk ind på en gammel LP-plade, så den kunne starte pc'en.

Forsøget gik over al forventning.

Gratis DOS på LP

Først konverterede han det gratis styresystem FreeDOS til analoge lyde, som du måske kender det fra 56K-modemmet, som vi tidligere brugte til at koble på internettet.

Lydene brændte han herefter på en LP.

DOS-udgaven fyldte 64.512 byte, og det gav en spilletid på seks minutter og 10 sekunder, når man afspillede pladen ved 45 RPM. 

> Læs også: Husker du Napster og MP3?

Starter pc'en via et modem

De analoge lyde fra LP'en, kom ind i den gamle IBM-pc via et kassettemodem, som oversætter lydene til nuller og ettaller, som pc'en kan forstå. 

Dermed blev styresystemet langsomt - på godt seks minutter - indlæst på pc'en, som så startede i FreeDOS.

Det er dog ikke en opskrift, som enhver bare lige kan følge, for Jozef Bogin har selvfølgelig en maskine, der kan ridse musik i LP'er, og så havde han også evnerne til at programmere en ny chip til pc'en, så den lyttede efter boot-signalerne fra modemmet. 

Derfor kan hans opfindelse mest bruges til at fascinere alle os andre, der stadig husker både de originale IBM-maskiner og vinylpladerne.

Her kan du se en video af pc'en, der starter fra LP'en:

ADVARSEL: Lyden af boot-pladen kan virke ubehagelig

Har du stadig gamle LP'er liggende?

I Komputer for alle nummer 6/2021 kan du læse tredje del af vores serie om digitalising af gamle, analoge minder.

Denne gang viser vi, hvordan du får musikken fra de gamle LP-plader ind på harddisken, så du kan lytte til musikken nemt og bekvemt. 

Du finder både dette afsnit og de foregående afsnit af serien på Fordelszonen her.

Måske er du interesseret i ...