Sådan laver du en plantegning – og en 3D-model af dit hus

I programmet Sweet Home 3D er det nemmest at bruge en grundplan, når du vil lave en 3D-model af dit hjem. Her kan du læse, hvordan du kan lave en, hvis du ikke allerede har den. 

© Shutterstock

Sådan laver du en plantegning – og en 3D-model af dit hus

Når du skal lave en 3D-tegning af dit hjem, skal du starte med en grundplan. Har du ikke allerede sådan en, viser vi dig her, hvordan du kan lave din egen.

I det nye nummer af Komputer for alle viser vi, hvordan du bruger programmet Sweet Home 3D.

Her kan du lave komplette 3D-modeller af dit hus eller lejlighed, så du fx kan flytte om på dine møbler eller give væggene en ny farve — helt uden at få sved på panden.

Det er nemmest at bruge programmet, hvis du har en grundplan eller en plantegning at gå ud fra. Sådan en kan du få på flere måder, hvis du ikke allerede har en liggende, og vi viser her, hvordan du får fat i en plantegning eller laver din egen, hvis du har mod på det. Vi viser dig desuden, hvordan du laver en 3D-tegning af dit hjem med programmet Sweet Home 3D eller SketchUp.

Sådan får du fat i en plantegning

Har du ikke modtaget en plantegning, da du i sin tid købte dit hus eller lejlighed, kan du fremskaffe den på andre måder.

Bor du til leje, kan du spørge din udlejer eller dit boligselskab, om de kan fremskaffe en grundplan.

Bor du i ejerbolig, kan du forhøre dig hos den tekniske forvaltning i den kommune, du bor i. Her kan du typisk få lov til at tage en kopi af din boligs grundplan for et ganske lavt beløb.

Lav din egen plantegning

Du kan også relativt nemt lave din egen plantegning. Du skal blot bruge papir, blyant, lineal og et målebånd.

Her er det værd at bemærke, at en laser-afstandsmåler gør opgaven markant lettere, men at et målebånd eller tommestok sagtens kan klare opgaven.

  1. Begynd i et rum og mål væggene op og noter målene. Noter også, hvor langt døre og vinduer sidder fra væggen, så du kan placere dem senere. Mål og noter også højden i rummet.
  2. Mange plantegninger bruger størrelsesforholdet 1:100. Det vil sige, at én centimeter på papiret svarer til én meter i virkeligheden. Det størrelsesforhold gør det hurtigt og nemt at omregne virkelighedens mål til mål på din tegning.
  3. Tegn nu det første rum på dit papir. Det kan være en god idé at lave en skitse først, som du kan rentegne sidenhen, når du har tjekket, at tegningen passer.
  4. Følg nu samme procedure for resten af boligens rum, og husk også at indtegne søjler, toiletter, bade og andre elementer, der står fast.
  5. Når du har tegnet alle rum, vægge og faste elementer, er det en god idé at skrive målene på de forskellige vægge og højden på loftet. De mål skal du bruge senere.
  6. Når plantegningen er færdig, kan du blot tage et billede af den med din telefon. Det billede kan du nu bruge i Sweet Home 3D, så du kan lave en 3D-model af din bolig.

Husk på, at hjemmelavede plantegninger og modeller af dit hjem kun bør anvendes til hobby-brug. Skal du fx bygge om derhjemme, bør du tage udgangspunkt i officielle plantegninger og få råd og vejledning af professionelle fagfolk. 

Lav en 3D-tegning af dit hjem

I det nye nummer af Komputer for alle 14/2019 kan du lære, hvordan du laver en 3D-model af dit hjem med programmet Sweet Home 3D.

Det er ret smart, da du så kan forsøge dig med en ommøblering på computeren, inden du flytter rundt på møblerne i virkeligheden.

Du finder programmet Sweet Home 3D i Fordelszonen. Her finder du også guiden til direkte download. Husk du skal logge ind med dit abonnementsnummer. 

Plantegning

I det nye nummer af Komputer for alle kan du lære, hvordan du laver en 3D-model af dit hjem. 

Du kan også bruge SketchUp

SketchUp er et andet gratis 3D-tegneprogram. Oprindeligt blev det udviklet til arkitekter og bygningskonstruktører, men i dag bliver det brugt af mange hobby-entusiaster. 

Gør Det Selv har lavet en guide til, hvordan du opretter dig som bruger og navigerer rundt i Sketchup. Det er let at tegne målfaste arbejdstegninger, som du kan bruge i dit næste byggeprojekt. 

Du kan se guiden til det gratis 3D-tegneprogram hos Gør Det Selv her.

Måske er du interesseret i ...