Rengøring af computer
Rengøring

Du må naturligvis ikke gøre computeren ren på denne måde, men du bør gøre den ren, da en beskidt computer ikke yder sit bedste - og så naturligvis for hygiejnens skyld.

© Shutterstock

Sådan gør du din pc ren

En ren computer er en sund computer. Sørg for at gøre din computer rent jævnligt, så støv ikke sætter sig på mekanikken og gør din pc sløv. Her kan du se, hvordan du gør.

Støv og andet snavs i computeren er dog ikke kun uhygiejnisk, det er også til skade for maskinen.

En beskidt computer fungerer nemlig dårligere, end en ren computer gør. Støv i blæseren begrænser computerens ydeevne, og krummer i tastaturet gør tasterne træge.

Du bør derfor huske at gøre din computer rent, ligesom tilfældet er med resten af dit hjem.

Undgå vand og sæbe

Elektronik kan dog ikke rengøres som resten af dig hjem.

Du kan nemt komme til at ødelægge din pc, hvis du bruger vand og sæbe. De elektroniske dele har nemlig ikke godt af fugt.

Rengøring af elektronik er dog ikke kompliceret, men du skal ud og investere i en dåse komprimeret luft og noget isopropylakohol. En blød pensel kan også gøre underværker.

En dåse med komprimeret luft kan fåes fra 29 kroner på nettet. Isopropylakohol kan bla købes i Matas for en lille 50'er.

Har du det, er du klar til at gøre din pc ren.

En dåse komprimeret luft
Komprimeret luft

En dåse med kompimeret luft er det bedste værktøj, når du skal rengøre din pc. Så kan du nemlig "blæse" snavs væk fra svært fremkommelige steder. Luften er også tør, så du ikke beskadiger computeren med fugt.

© Shutterstock

Sådan fjerner du støv fra din pc

Særligt støv er problematisk for din elektronik, da det kan sætte sig i din computers køleelementer, og så bliver din computer hurtigt for varm, og blæseren bliver nedslidt.

Din stationære computer gør du ren ved først at slukke for den og tage strømstikket ud. Det er en god idé at sætte den på et bord i en god højde, så du nemt kan komme til alle steder i din computer uden at få ondt i ryggen.

Start med at åbne computerens kabinet med en stjerneskruetrækker.

Gå forsigtigt til værks

Pc’ens blæsere er ofte de største støvsamlere, og her kan du nemt fjerne det værste med køkkenrulle og nænsomt tørre dem af. En blød og ren pensel er også god til formålet.

Støv på mere følsomme komponenter som bundkort og processor kan du blæse af med en dåse komprimeret luft, men sørg for at holde fast med en finger på blæserens vifte, da blæseren kan tage skade af for meget blæst fra dåsen.

Har du en bærbar computer, skal du ikke åbne den, med mindre du ved, hvad du laver. Men du kan sagtens rense luftkanalerne i bunden med komprimeret luft eller med en forsigtig støvsuger.

Beskidt blæser i computer
Beskidt blæser

Der samler sig støv omkring computerens blæser uanset om du har en bærbar eller en stationær computer. Det kan gøre det sværere for blæseren at arbejde, og din computer kan blive både varm og langsom. Du fjerner det let med komprimeret luft, en ren pensel eller forsigtigt med din støvsuger.

© Shutterstock

Sådan gør du skærmen ren

Pc’ens skærm kan hurtigt blive beskidt, og en beskidt skærm er ulækker at kigge på. Den er heldigvis nem at gøre rent.

Giv skærmen en tur med en tør klud af mikrofiber. Andet materiale kan ridse din skærm, og det ønsker du ikke at gøre.

Er skærmen stadig snavset, kan du fugte din mikrofiberklub med lidt vand eller en blanding af halv husholdningseddike og halv vand. Giv herefter skærmen endnu en tur med kluden.

Du kan også købe skærmrens, som er lavet specielt til rengøring af skærme. Det kan også bruges til dit fladskærms-tv.

Tastatur og mus er bakteriebomber

Tastaturet på din pc bliver hurtigt hjemsted for alle former for skidt, snavs og støv, men du kan endnu hurtigere gøre det rent, og dit tastatur bliver igen som nyt.

Start med at vende dit tastatur på hovedet og ryst det fri for krummer. Her kan du også bruge dåsen med komprimeret luft til at få genstridig støv ud fra tasterne.

En effektiv måde at fjerne både fedt og bakterierne fra tasterne er at bruge vatpinde, som du dypper i isopropylakohol.

Denne form for alkohol fordamper hurtigere end husholdningssprit og er derfor ideel at bruge til overflader, der er mere delikate. 

Sådan gør du dit tastatur rent
Tastatur

Tag en håndfuld vatpinde, isopropylalkohol og en god portion tålmodighed og så er du klar til at rense dit tastatur. 

© Shutterstock

Sådan gør du tastatur og mus rent

Gnub forsigtigt med en fugtig vatpind på de enkelte taster og skift vatpind undervejs.

Giv eventuelt din mus en tur også - både på overfladen, hvor din hånd hviler, men også på undersiden, hvor der samler sig snavs, nr du bevæger musen.

Mange tastaturer har knapper, du kan tage af. Hvis dit tastatur kan dette, kan du lægge tasterne i blød i sæbevand natten over. Her er det dog vigtigt, at du husker, hvor du tog tasten fra, så du sætter den korrekt på igen.

Måske er du interesseret i ...