Raspberry Pi Pico er en lille computer til 49 kroner
Raspberry Pi Pico

Pico skal forbindes til din pc ved hjælp af USB-porten i enden af den lille computer.

© Raspberry Pi

Raspberry Pi Pico: Minicomputer til 49 kroner

Raspberry Pi Pico er en minicomputer, du selv kan programmere. Den har både ram, lagerplads og processor. Og så koster den kun 49 kroner.

11. februar 2021 af Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

En computer til under 50 kroner? Det lyder skørt, men den nye Raspberry Pi Pico kan faktisk fås til under en halvtredser.

Alle komponenterne i Pico sidder på en lille, grøn printplade på størrelse med en USB-nøgle. For at kommunikere med minicomputeren er du nødt til at forbinde den til din pc med et USB-kabel.

Det er måske ikke verdens mest brugervenlige computer, for du er selv nødt til at programmere den. 

Raspberry Pi Pico er på størrelse med en USB-nøgle
Raspberry Pi Pico

Den nye Raspberry Pi Pico er på størrelse med en USB-nøgle, men den har både ram, lagerplads og processor.

© Raspberry Pi

Brug Raspberry Pi Pico til at styre dit hjem

Til gengæld kan du så også bruge Raspberry Pi Pico til et utal af projekter, hvor den fx kan bruges til at tænde og slukke for apparater i hjemmet.

Rundt langs kanten af Raspberry Pi Pico sidder en række kontakter, som du kan forbinde til andet elektronik, som du kan styre ved hjælp af det program, du skriver. 

Raspberry Pi Pico er altså ikke beregnet til at fungere som en helt selvstændig computer men mere som en microcontroller, der styrer andre andre ting i hjemmet ud fra nogle kommandoer, som du giver den.

Raspberry Pi Pico har 264 kilobyte ram, 2 megabytes lagerplads og så har 26 små kontakter, som du kan forbinde andre ting til.

> Sidste år kom en anden Raspberry Pi-model, hvor computeren er bygget ind i et tastatur. Læs mere om den her.

Raspberry Pi Pico
Raspberry Pi Pico

Sådan ser den nye Raspberry Pi Pico ud. I siderne sidder kontakter, hvor du kan tilslutte forskellige ting i dit hjem.

© Raspberry Pi

Hvad er Raspberry Pi?

Raspberry Pi Pico er lillesøster til den utroligt populære minicomputer Raspberry Pi. 

Med Raspberry Pi får du en næsten komplet computer for nogle få hundrede kroner. Vi  har testet et par forskellige versioner af Raspberry Pi, og vi er imponerede over, hvor meget du faktisk får for pengene.

Lagerpladsen på Raspberry Pi udgøres af et microSD-kort, og du kan have flere kort liggende med forskelige styresystemer, så du lynhurtigt kan skifte mellem dem. 

Så kan du med et snuptag forvandle den Raspberry Pi fra en kontorcomputer til en multimedieafspiller, som du kan koble til fjernsynet og bruge til at se film.

Sådan bruger du Raspberry Pi

For at komme i gang skal du tilføje et microSD-kort, skærm, tastatur og mus, men du kan snildt bruge gamle dele, som du har liggende. 

Raspberry Pi har også sit helt eget styresystem ved navn Raspberry Pi OS. Det er lavet specielt til Raspberry Pi og minder en del om Windows, så det er nemt at komme i gang.

Når du starter op første gang, er du klar til at bruge computeren i løbet af få sekunder. Her er både en udmærket webbrowser og den gratis kontorpakke LibreOffice.

Raspberry Pi kan købes fra cirka 300 kroner og op – alt efter model og specifikationer.

> Læs vores test af Raspberry Pi her.

Måske er du interesseret i ...