Googles kvantechip er ikke meget større end traditionelle computerprocessorer, men den kræver et enormt kølesystem.
Google Sycamore

Googles kvantechip er ikke meget større end traditionelle computerprocessorer, men den kræver et enormt kølesystem.

© Google

Googles kvantecomputer udfører 10.000 års arbejde på under fire minutter

Googles nye computer, Sycamore, udnytter avanceret kvantemekanik til at sætte turbo på beregningerne.

Det var et stort skridt mod fremtidens computerteknologi, da det for nyligt lykkedes et hold forskere fra Google at producere en velfungerende kvantecomputer med 53 såkaldte qubits.

På kun 3 minutter og 20 sekunder udfører kvantechippen ved navn Sycamore beregninger, som det ifølge Google ville tage verdens hurtigste traditionelle supercomputer 10.000 år at klare.

Forskerholdet bag Sycamore mener selv, at det har opnået det, man kalder kvanteoverlegenhed. 

Det vil sige, at kvantecomputeren har udført en beregning, som det i praksis er umuligt for en traditionelt opbygget computer at udføre.

Sycamore er egentlig opbygget af 54 af de særlige qubits, men kun 53 af dem fungerede under forsøget. Alligevel løste computeren opgaven med tjekke en serie tilfældigt genererede tal på rekordtid.


I videoen herunder kan du se mere om, hvordan Googles kvantecomputer fungerer:

Kvantecomputere er stadig på begynderstadiet

En qubit i Sycamore er en lille ledningsløkke, hvor strøm med to forskellige energiniveauer repræsenterer 0 eller 1. Hver qubit er forbundet med de fire tilstødende qubits på chippen.

Sycamore er placeret i et avanceret køleanlæg, der får temperaturen helt ned på en hundrededel af en grad over det absolutte nulpunkt, og derved gør chippen superledende. I nogle få brøkdele af et sekund er det nu muligt for chippens qubits at udnytte kvantefysikkens mærkværdige muligheder og optræde i såkaldte superpositioner af tilstandene 0 og 1.

De 53 qubits i Sycamore giver tilsammen over 9 billiarder mulige kombinationer eller 9 millioner milliarder.

Forskerholdet håber på, at det i løbet af få år bliver muligt for alle at logge sig ind og bruge kvantecomputerens kræfter.

Kvantecomputere er stadig på barnestadiet, men hvis det med tiden lykkes at kombinere mange tusinder qubits i en computer, så vil den fx kunne simulere kvantefysiske forsøg og bryde selv meget stærk kryptering.

Du kan læse mere om, hvordan en kvantecomputer fungerer via dette link hos Wikipedia.

Måske er du interesseret i ...