Gordon E Moore

50 år gammel lov har ændret verden

Moores lov siger, at antallet af transistorer på en computerchip fordobles hvert andet år. På søndag fylder spådommen 50 år – og den holder stadig stik.

17. april 2015

To år efter at du har købt en computer, kan du forvente, at du kan købe en dobbelt så god computer til den samme pris. Det er, meget firkantet sat op, essensen af Moores lov, der fylder 50 år 19. april.

I 1965 forudsagde Gordon E. Moore, at antallet af transistorer på en computerchip ville fordobles hvert år, de næste ti år. Det viste sig at være en ret præcis observation. Efter ti år rettede Moore fordoblingstiden til to år, og den reviderede forudsigelse passer den dag i dag.

Moores lov er ikke en naturlov, men et mål, der kun opnås, fordi forskere verden over insisterer på, at loven skal overholdes. Udfordringen bliver dog større for hvert år, da transistorernes størrelse efterhånden nærmer sig størrelsen af et atom.

Intel, som Gordon E. Moore var med til at grundlægge, har for sjov skyld opstillet en række eksempler på, hvordan verden ville se ud, hvis andre industrier også fulgte Moores lov:

-Hvis bilers brændstofforbrug blev forbedret i samme hastighed, ville en person nemt kunne køre én bil hele livet, på kun en enkelt tank benzin.

  • Hvis huspriserne faldt i samme tempo som en transistor, ville en person kunne købe et hjem for samme pris som en chokoladebar.

  • Rejsen til månen i 1969 tog tre dage. Hvis Moores lov gjaldt for rumrejser, ville rejsen nu tage ét minut.

Måske er du interesseret i ...