7 ting Star Trek forudsagde

For 50 år siden blev det første afsnit af tv-serien Star Trek vist på amerikansk fjernsyn. Mange af seriens visionære teknologier og gadgets er med tiden blevet til virkelige opfindelser.

15. september 2016 af DAU

Det legendariske science fiction-fænomen Star Trek omfatter blandt andet tv-serier, spillefilm, computerspil og romaner med masser af fremtidsvisioner. Her er syv teknologier fra Star Trek, som er blevet udviklet af opfindere og ingeniører og derfor ikke længere er fiktion.

Mobiltelefon I 1966 talte Captain Kirk i sin kommunikator, en lille håndholdt enhed. Det så den amerikanske ingeniør Martin Cooper, der dengang arbejdede for Motorola, og det førte til opfindelsen af den første personlige mobiltelefon i 1973.

Computer med touchskærm I en Star Trek-film fra 1987 bliver computere betjent med tryk direkte på skærmen. I en tid, hvor Commodore 64 var den mest udbredte hjemmecomputer, var den slags meget langt fra virkeligheden. Først de seneste år, er computere med touchskærm blevet almindelige.

Tablet og iPad I Star Trek i 1980’erne kunne man opleve Commander Geordi LaForge bruge en Personal Access Data Device (PADD) til at indtaste koordinater for et stjernesystem. Denne PADD brugte andre til at se video og lytte til musik med – præcis det samme, som mange af os i dag bruger en iPad eller anden tablet til.

Videoopkald Videotelefoni er ingen ny opfindelse, men i slutningen af 1960’erne, var det utænkeligt. I en scene fra Star Trek foregår kommunikationen mellem en kommandør fra et fremmed rumskib og kaptajnen på USS Enterprise på en skærm. Præcis som mange i dag helt naturligt bruger Skype og andre besked-tjenester.

Trådløst headset I Star Trek kan man selv i de tidligere afsnit se medlemmer fra stjerneflåden kommunikere ved hjælp af et stort sølvfarvet ørestykke. Det har slående ligheder med de trådløse Bluetooth-headsets, som mange nu bruger sammen med deres mobiltelefon.

Translatørr I Star Trek møder Spock, Captain Kirk og Picard folk fra andre galakser med helt uforståelige sprog. Ved hjælp af deres "Universal Translator", der kan oversætte sprog, kan de uden problemer kommunikere med hinanden. Så avanceret teknologi findes endnu ikke i den virkelige verden, men oversættelsestjenester som Google Oversæt kan oversætte rigtige mange sprog. Måske ikke 100% korrekt, men godt nok til at gøre noget der minder om volapyk forståeligt for en dansker.

Stor fjernsynsskærm I slutningen af tresserne var fjernsyn nogle tunge kasser med et stort billedrør og en lille skærm. Derfor var det i den grad nytænkende, at se en stor (og flad) skærm blive brugt til blandt andet videoopkald og som computerskærm i de tidligere tv-serier af Star Trek.

Star Trek genopstår med nye tv-afsnit i 2017. Måske får vi atter en forsmag på fremtidens teknologier.

Måske er du interesseret i ...