Slut med ledningskaos

Slut med ledningskaos

Vi skal alle have samme mobiloplader fra januar. De store mobilproducenter og EU har aftalt, at alle skal have samme mobiloplader fra årsskiftet. Det vil spare tonsavis af elektronikaffald.

Nu skal du ikke længe gå i panik, når du har glemt din oplader. Det vil nemlig blive meget nemmere at låne en, for fremover bliver alle opladerne helt ens. De store producenter i Europa besluttede mandag at gå sammen om en fælles mobiloplader - og den kommer allerede på markedet om godt seks måneder.

Sony Ericsson, Nokia, Apple, Samsung og Motorola har aftalt med EU, at der fra 1. januar 2010 foreligger en mobiloplader, som passer til alle modeller. Og de er mange. Salget af mobiltelefoner er eksploderet i de seneste år. I 2008 blev der på verdensplan solgt omkring 1,2 milliarder mobiltelefoner. Som regel passer opladeren fra samme firma ikke engang i forskellige modeller. Det giver enorme mængder af elektronikaffald, og det er der specielt fokus på netop nu, hvor alle skal være grønne. Alene sidste år blev det til 82.000 tons mobilopladeraffald.

Den nye oplader vil få et mikro-USB-stik, som det allerede kendes fra flere modeller. ”Jeg er meget tilfreds med, at branchen har fundet en løsning, som vil gøre livet meget enklere for forbrugerne”, siger EU-kommissær Günter Verheugen, som imødeser betragteligt mindre elektronikskrot, fordi det herefter er slut med at smide opladeren ud, når man køber en ny telefon.

Den internationale mobilorganisation GSMA har allerede som mål, at resten af verden senest i januar 2012 skal have den nye oplader.

Måske er du interesseret i ...