e-bogslæser

E-bogslæsere hjælper ordblinde

E-bogslæserens korte linjer med tekst og større skrift gør det nemmere for ordblinde at læse, mener forskere.

Mange vil nok mene, at en e-bogslæser ikke kan erstatte den klassiske bog med fysisk omslag og rigtige papirsider. De elektroniske bøger er i hvert fald endnu ikke lige så populære som de traditionelle, men for ordblinde kan det billede meget vel vende.

Mennesker med læsevanskeligheder kan nemlig øge både læsehastighed og tekstforståelse, hvis de skifter den fysiske bog ud med en elektronisk, viser en ny amerikansk undersøgelse. Forskere har undersøgt, hvordan 100 skoleelever læser på både papir og e-bogslæsere, og her viste ordblinde betydeligt bedre resultater med E-bogs-teknologi i hånden.

Det er især muligheden for at have færre ord på linjerne, der hjælper, fordi eleverne har nemmere ved at fokusere på hvert enkelt ord. Derudover kan teksten blive forstørret på en e-bogslæser, og det kan hjælpe bestemte typer af ordblinde.

”Hvis folk kæmper med at læse teksten, har de måske lyst til at prøve at forstørre teksten på deres lille computerlignende enhed for at se, om færre ord hjælper,” siger forsøgets ledende forsker Dr. Matthew Schneps fra afdelingen for Undervisningsvidenskab på Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Det er ikke kun ordblinde, der kan få gavn af elektronisk læsning. Svagtseende kan også læse hurtigere og udsætte hjernen for mindre stress ved at benytte en tablet eller e-bogslæser. Her er det kontrasten mellem tekst og baggrund, som forbedrer læseoplevelsen.

Måske er du interesseret i ...