Mand i bil

Vores trådløse netværk er pivåbne

Komputer for alles store undersøgelse viser, at en tredjedel af de trådløse netværk i København og Århus er lige til at bryde ind i.

12. oktober 2010

Hele 34 procent af de trådløse netværk i Århus og København er enten dårligt beskyttet eller står fuldstændig pivåbne. Det viser Komputer for alles store undersøgelse, som vi skriver om i det nyeste nummer af magasinet. For at undersøge danskernes sikkerhed har vi sendt en sikkerhedsekspert på en køretur i både Århus og København, hvor han med særlig software har undersøgt 2.323 forskellige netværk.

I 2008 viste en tilsvarende undersøgelse, at næsten 55 procent af de trådløse netværk var dårligt beskyttede. Der er tale om en lille forbedring på to år, men sikkerheden er stadig langtfra i top. De sikre netværk i Komputer for alles undersøgelse er enten sikret med standarden WPA, der har været indbygget i udstyr siden 2003, eller den endnu nyere og sikrere WPA2. Begge sikkerhedsstandarder er det praktisk talt umuligt for hackere at bryde ind i. Nogle af de ikke-sikrede netværk i undersøgelsen er gæstenetværk på for eksempel hoteller, mens en femtedel af netværkene bruger den forældede WEP-kryptering, det blot tager en hacker nogle minutter at bryde ind i. Derefter kan hackeren plante spionprogrammer på din computer eller misbruge din internetforbindelse til svindel med internetbetaling, kreditkort, ulovlige downloads og meget mere.

Det giver ingen sikkerhed at få routeren til at skjule netværkets navn, det såkaldte SSID. Hackeren vil blot aflytte trafikken og fange netværkets navn, og derefter koble sig til det. Det giver kun falsk sikkerhed. For at komme ud af farezonen skal du skifte til WPA- eller WPA2-kryptering på netværksrouteren – og så i øvrigt huske at færdes på nettet med omtanke. Læs i manualen til din router, hvordan du sikrer netværket, så uvedkommende ikke kan få adgang.

Måske er du interesseret i ...