WannaCrypt ransomware

Cirka sådan ser den farlige ransomware ud.

© Shutterstock

WannaCrypt: Farlig ransomware raserer i hele verden

Europa og resten af verden blev angrebet af ransomware fredag den 12. maj, da WannaCrypt raserede – få et overblik over, hvad der skete.

Et angreb på et sikkerhedshul i adskillige Windows-versioner udløste i weekenden kæmpestore hovedpiner i Europa og resten af verden. 

Især flere britiske hospitaler blev hårdt ramt, da angrebet blandt andet forhindrede adgang til patientjournaler, men også et væld af virksomheder og privatpersoner blev ramt.

Angrebet sker i form af et stykke ransomware ved navn WannaCrypt, der hurtigt fik det passende tilnavn WannaCry ("Har lyst til at græde"). 

WannaCry, der tager filer som gidsler og afkæver betaling, er tilsyneladende baseret på stjålne eller lækkede NSA-værkstøjer, og er derfor ekstra sofistikeret og farlig.

Det, der har gjort WannaCry specielt effektivt, er, at den har udnyttet et hul i Windows, som gør det muligt at sprede smitten fra én computer til andre computere på samme netværk. 

Læs også: 6 råd sikrer dig mod spam-og svindelmails

Mindst 300 danske computere ramt

Indtil videre har angrebet ramt godt og vel 300 computere i Danmark, og det kan sprede sig til flere i løbet af den kommende uge. Det skriver TV2 News.

Til alt held for danskerne, ramte angrebet på en helligdag, så mange brugere ikke har åbnet for mails og dermed givet WannaCry adgang til netværket fx på arbejdspladsen.

WannaCry angriber Windows-computere, og Microsoft har helt ekstraordinært udsendt sikkerhedsrettelser til selv det gamle Windows XP, som stadig bruges i mange virksomheder verden over.

Er din computer i fare?

Ifølge Microsoft blev sikkerhedshullet lappet allerede i marts, så hvis du har ladet Windows Update installere opdateringer automatisk, bør du ikke være i farezonen.

For at være på en sikre side, kan du manuelt kontrollere, om du har de seneste Windows-opdateringer ved at klikke på Start, skrive ”Update” i søgefeltet, vælge ”Indstillinger for Windows Update” og klikke på det grå felt med teksten ”Søg efter opdateringer”.

Er der opdateringer, du mangler, finder Windows ud af det og installerer dem for dig.

Læs også: WannaCrypt: Derfor var kæmpe ransomware-angreb farligt

Måske er du interesseret i ...