Pirat-flag

Vækst i piratsider

Den seneste kvartalsrapport fra McAfee Labs viser at antallet af piratsider steg markant umiddelbart efter dommen over bittorrent-siden The Pirate Bay. En hændelse der nu har taget navn efter siden.

Der kom en mærkbar effekt på download-branchen som følge af sagen mod siden thepiratebay.org. Det viser den seneste rapport fra sikkerhedsfirmaet McAfee, der blandt andet tager fat i det, de kalder Pirate Bay-effekten.

Piratsiden thepiratebay.org blev tidligere på året mærket som en decideret ulovlig aktivitet af det svenske retssystem. I august beordrede byretten i Stockholm så The Pirate Bays internetudbyder at lukke al trafik til siden.

I dagene forud for lukningen blev dataen på siden kopieret og transmitteret til brugere, der måtte have interesse i at sikre sidens indhold for fremtiden, og Pirate Bay-effekten begyndte så småt at træde i kraft.

Det resulterede i, at sikkerhedsfirmaet McAfee i løbet af den periode, hvor retsopgøret fandt sted, registrerede en stor stigning i antallet af lignende piratsider med ophavsretsbeskyttet materiale, som blev oprettet i takt med at andre tog over, hvor Pirate Bay slap i et forsøg på at gøre så mange torrents (legale som illegale) tilgængelige for alle. En reaktion der ifølge McAfee mindede meget om, hvad der skete med MP3-siden Napster for et par år siden.

"Pirate Bay-sagen viser, hvor svært det er at ’stoppe’ data når det først er gjort tilgængeligt på nettet,” står der i rapporten fra McAfee.

”Selvom man kan lukke for adgangen til en side, kan enhver, der tidligere har haft adgang til billeder, text eller lignenden, stadig redistribuere indholdet."

Samtidigt gik der mindre en 24 timer, før den oprindelige side var blevet flyttet og var operationel igen. Antallet af sider er siden faldet en smule, og ligger nu, omtrent hvor de var før lukningen.

Sikkerhedsfirmaet mener desuden, at de mange nye piratsider og kopier af The Pirate Bay udgør en reel trussel for sikkerheden, fordi piratsider er yndede mål for hackere og andre kriminelle, der ønsker at udbrede malware ved at lokke folk til at downloade dem under et andet navn, og installere dem selv.

Måske er du interesseret i ...