Dansek Bank

Svindlere tjener stort på stavefejl

Såkaldte stavefejlsdomæner kan indbringe tusinde kroner til snedige individer, uden at de skal løfte en finger .

11. januar 2010

Hvis du er lidt for hurtig på tasterne, og kommer til at skrive Norrdea.dk i din internetbrowser, er det ikke Nordea’s hjemmeside man havner på. I stedet lander man på en side, der forsøger at profitere på din fejlindtastning igennem forskellige reklamer. Det kunne man læse på ComOn.dk i dag.

Begrebet er døbt ”Typosquatting” (fra det engelske typo=fejltastning, og squatting=husbesættelse), og handler om, at nogen systematisk registrerer domænenavne, der på nær et bogstav eller to, ligner et domænenavn, der allerede eksisterer. Fx dansekbank.dk, eller poatdanmark.dk

Det danske firma, STOP-tps, som hjælper websider med at beskytte sig mod disse stavefejlsdomæmer, har igennem længere tid arbejdet for at forhindre brugen af stavefejlsdomæner der forsøger at tjene penge på andres bekostning.

Nu har Direktør Lars Gosvig bemærket en ny trend indenfor feltet. Der er opdaget flere eksempler på, at stavefejlsdomæner også bruges til at udnytte affiliate-netværk for penge.

Et affiliatenetværk – et neværk designet til netop det formål at sende brugere der har tastet forkert videre til den rigtige hjemmeeside – bruges ofte af firmaer for at sikre at deres kunder kommer det rigtige sted hen. Når det så misbruges, sker det ved at en person køber et domænenavn, fx dansekbank.dk i håbet om, at Danske Banks kunder taster forkert. I stedet for at placere reklamer på en ”fejl”-side, hvad der førhen har været tilfældet, så tilmeldes siden til netværket, og kunderne føres automatisk videre uden overhovedet at bemærke, at de har været inde forbi en forkert side først. Men Danske Bank betaler en unødvendig udgift for trafikken, som i bund og grund var tiltænkt dem fra starten, og i værste tilfælde kan kunden blive udsat for et angreb i processen forbi den ”usynlige” hjemmeside.

”I et stykke tid havde jeg bemærket det fænomen, at stavefejlsdomæner blev viderestilt til det rigtige domæne,” forklarer Lars Gosvig til Comon.dk. Det kunne i bund og grund godt se ud, som on nogen havde registreret domænerne for at udvise hjælpsomhed overfor selskaberne. Men det viste sig ikke helt at være tilfældet.

”En dag søgte jeg lidt efter det på nettet og fandt en tråd på Amino.dk. Her kunne jeg læse, at en fyr havde haft en månedlig indtjening på 1.000 kroner om måneden. Andre fortalte om en indtægt på helt op til 5.000 kroner om måneden,” siger Lars Gosvig om processen, hvor et stavefejlsdomæne tilmeldes et affiliatenetværk.

”Man kan sige, at når det nu koster 45 kroner om året at registrere et domæne, og man kan læse, at nogle tjener omkring 1.000 kroner om måneden per domæne, så kan der være god økonomi i at registrere domænerne selv. I bund og grund er der tale om, at nogen betaler for noget, som de ikke behøver.”

Måske er du interesseret i ...