Evil lord

Pas på: Ond virus har skjult sig i 5 år

En ny virus med det skrækindjagende navn Sauron er blevet opdaget. Den har skjult sig på computere i fem år – og kan slå til når som helst.

22. august 2016 af DAU

Et ondsindet program, kendt som ProjectSauron, har eksisteret i fem år uden at have udløst alarmer fra sikkerhedsprogrammer. Virussen kan optræde som godartede filer og fungerer på en uforudsigelig måde. Det gør det svært at opdage truslen, der meget vel kan være udviklet af en statsstøttet gruppe, oplyser sikkerhedseksperter fra Kaspersky Lab.

ProjectSauron gør hackere i strand til at spionere på inficerede computere, og fx stjæle filer, aflure tastetryk og åbne bagdøre til netværk. Sauron blev opdaget i september i fjor, og siden har man fundet virussen på computere i over 30 statslige, militære, videnskabelige og finansielle organisationer og televirksomheder i Rusland, Iran og Rwanda.

Ifølge Symantec er truslen også set i Kina og en ambassade i Belgien. Angiveligt er ingen danske organisationer blevet ramt. Virussen har fået navnet Project Sauron, fordi der er fundet referencer til mørkets fyrste fra JRR Tolkiens trilogi i kildekoden.

Er din computer effektivt beskyttet mod trusler fra nettet? På Fordelszonen kan du downloade de bedste gratis sikkerhedsprogrammer til din Windows-pc.

Sørg for, at dit anti-virusprogram er opdateret, så det kan finde og fjerne ProjectSauron og andre trusler.

Måske er du interesseret i ...