valentinshjerter

Pas på it-svindlerne på Valentinsdag

De it-kriminelle er ikke på jagt efter kærligheden på Valentinsdag. De er på jagt efter dine penge.

Trenden blandt it-svindlere i år er elektroniske kærligheds-kort og applikationer. Målet for svindlerne er at lokke dig til at installere skadelige programmer designet til at franarre dig private oplysninger - og i værste fald dine penge. Og de angriber både på computer og smartphones.

Klik med eftertanke Det er faktisk rigtig nemt at blive svindlet. Det kræver kun et enkelt forkert klik at åbne sin computer for de kriminelle. Svindlen sker via små skadelige programmer, som sniger sig ind og kompromitterer dine oplysninger. Det betyder, at programmet ubemærket ændrer i dine systemfiler, og når du så eksempelvis går ind på din netbank mødes du af en falsk side i stedet for den rigtige. Og den falske side videresender dine informationer til svindlere, når du indtaster dem. Denne metode kaldes på computersprog for ”phishing”.

Det lyder frygtelig indviklet, men hvis du gerne vil undgå at blive røvet, så er det heldigvis ikke så svært. Følg disse fem gode råd, og kom sikkert igennem Valentinsdag:

1. Hav altid et godt antivirusprogram installeret Den bedste måde at undgå virusser er at installere et godt antivirusprogram. De fleste er betalingsservices, men der findes gode og gratis alternativer som Microsoft Security Essentials.

2. Tænk over dine klik på de sociale netværk De sociale netværk er Mekka for svindlere, så vær derfor på vagt overfor statusopdateringer med fantastiske tilbud og gaver i mærkedagens ånd. Hold desuden udkig efter forkortede webadresser, som for eksempel hedder noget a la ”bit.ly”, ”tinyurl.com” og lignende. At forkorte webadresser er nemlig en måde at få skadelige adresser til at virke harmløse.

3. Vær kritisk overfor søgemaskinerne Svindlere udnytter af og til søgemaskinerne til at få de skadelige sider vist øverst. Det kaldes at ”forgifte” søgemaskiner. Og det kan selv ikke giganten Google sige sig fri for. Så hvis du vil ind og finde gaver eller lignende så hold øje med luskede links og falske spørgeskemaer, som kan bruges til at franarre dig dine private oplysninger.

4. Vær skeptisk overfor dine mails Mailsvindel er ret nemt at undgå. Lad være at trykke på noget du ikke stoler helt og holdent på, hvilket faktisk altid er en god fremgangsmåde, og hold specielt godt øje med de elektroniske lykønskningskort på mærkedage og højtider. Og det klassiske tip: storbarmede østeuropæiske kvinder ”som leder efter dig” er – som altid - ikke ude efter dig, men derimod dine penge.

5. Pas på med dine applikationer Applikationer på Facebook og din smartphone skal alle i et vist omfang bruge rettigheder for at virke, men hold nøje øje med hvad du giver adgang til. Undlad at installere applikationer, som beder om adgang til ting, som virker irrelevant for applikationen. Kort sagt: lad være med ukritisk at hente applikationer, specielt dem med Valentinsdags-tema, da det er et oplagt sted for svindlerne at slå til.

Med disse fem råd skulle du kunne nyde kærlighedens dag helt svindelfrit. God fornøjelse.

Måske er du interesseret i ...