Mobil

Mobilfiduser er i stigning

It-sikkerhedsfirmaet F-Secure advarer mod såkaldte mobilscams, der lige nu er på spil. Det drejer sig om forskellige former for mobilangreb, som forsøger at lokke dig til enten at ringe tilbage til et ubesvaret opkald eller svare på en sms.

9. september 2009

Der kommer flere og flere mobiltrusler, og de bliver mere og mere avancerede. Det er de to seneste svindelnumre, som it-sikkerhedsfirmaet F-Secure har opfanget, gode eksempler på. Den ene forsøger at lokke dig til at ringe tilbage til et ubesvaret opkald og bruge dyrebare minutter på at vente, mens den anden via sms forsøger at lokke dig forbi en inficeret hjemmeside – begge to kan koste dig dyrt, hvis du ikke passer på.

Fidusen bag det ubesvarede opkald ligger i et program, der vilkårligt ringer op til mobilnumre fra et internationalt telefonnummer. Hvis personen så forsøger at ringe tilbage til det ukendte nummer, klapper fælden.

Skulle du forsøge at ringe op, får du fat i en falsk optagettone eller en automatiseret stemme, der spørger ind til en fiktiv person. Og mens du så venter, og sekunderne tikker, tjener den kriminelle bagmand penge uden at røre en finger. Sådan et opkald alene kan indkræve 40 kroner bare for forbindelsen og mellem 20 og 60 kroner per påbegyndt minut – alt sammen noget der tilfalder din sagesløse telefonregning.

Det andet svindelnummer, der er i omløb for tiden, er en såkaldt SMS-scam. Den virker ved, at du modtager en uskyldigt udseende SMS med et link til en hjemmeside. Skulle du åbne linket, får man umiddelbart efter en besked om, at du nu har tilmeldt dig en international service, der koster et par euro hver måned.

Umiddelbart burde dette ikke være et problem, da du ikke har givet nogen personlige informationer ud, hvorfor du ikke burde kunne få en regning for servicen. Men netop denne virus virker lidt anderledes. For selvom du ikke har tastet personlig data ind, så kan den it-kriminelle alligevel trække data via din mobils WAP gateway, der identificerer hver mobilbruger og ligger inde med enkelte personlige informationer – nok til at it-kriminelle kan trække penge fra mobilregningen.

De to seneste af sådanne fiduser, som F-Secure har identificeret, vidner om, at mobilvira generelt set er i vækst, og at der kan forventes en stigning af mobilvira i fremtiden. F-Secure anbefaler, at man ikke reagerer på disse mobilscams, da mobilregningen ellers kan eksplodere.

Hvis du modtager sms-er eller opkald fra ukendte afsendere, så dobbelttjek f.eks. afsenderen på nettet før du vælger at ringe tilbage eller følger links der kan føre til inficerede hjemmesider.

Måske er du interesseret i ...