nyheder/05imac.jpg

Mac betyder ikke virusfri

Sammenlignet med trusselssituationen for Windows-baseret malware, så er numrene stadigvæk meget små, men i øjeblikket opdages flere typer malware, der er skrevet specifikt til Macs. Mac brugere skal derfor være lige så varsomme som PC-brugere.

27. oktober 2009

Virus kan være en lige så reel trussel for Mac-brugere som for Pc-brugere. Det er beskeden fra Kaspersky Labs, der til dagligt arbejder med beskyttelse mod it-sikkerhedstrusler såsom vira, spyware, crimeware, hacking, phishing og spam.

”Macs er som så ikke sikrere end andre operative systemer. Grunden til at mange folk kan tro at en Mac ikke kan blive inficeret med virus, skyldes at der før i tiden næsten ikke fandtes nogen malware rettet mod Macs, fordi mængden af Macs var meget lav i forhold til mængden af pc-brugere,” fortæller Christian Funk, Virusanalytiker ved Kaspersky Labs.

Cyberkriminelle søger en profit igennem deres malware, og angriber derfor de mest populære systemer for at nå ud til så mange ofre som muligt. Men fordi antallet af Mac-brugere er støt stigende, er interessen fra de cyberkriminelle også begyndt at stige. Derfor er argumentet om - og troen på - at man ikke kan få virus på en Mac fejlagtigt, og kan være til meget mere skade end gavn.

”Vi så tilfælde, hvor en malware var skrevet til både Windows og Mac. Distributionsmetoden af malwaren er den samme og de måder man kan blive inficeret på, samt formålet med inficeringerne er meget ens systemerne imellem. Derfor bør Mac-brugere holde sig til de samme ’regler’, hvis de ønsker at være beskyttet mod malware,” siger Christian Funk. ”Det betyder, at Mac-brugere altid bør holde deres installerede software up-to-date. Ikke kun styresystemet selv og browserne, men også anden software som multimedieapplikationer eller kontorsoftware. Opdateringer fikser ikke kun fejl i programmerne, men også kendte sikkerhedsbrister, der kan bruges som en indgangsvinkel for ondsindede angreb og koder. Ydermere bør du være opmærksom på, hvad du downloader og kører – ikke alle programmer er troværdige.”

Windows, som et operativt system er populært som en virtuel maskine, eller installeret i ”bootcamp” mode, hvor Mac’en i de fleste henseender effektivt bliver gjort til en Windows pc. Samtidigt ejer Mac-brugere ofte en almindelig pc ved siden af også.

Samtidigt har firmaer flere og flere Macs indenfor deres netværk – forestil dig følgende scenarie: Windows-baseret malware bliver downloadet igennem en ubeskyttet Mac. Selvom malwaren ikke skader OS X (Macs operative system), bliver den gemt på eksterne ting som en USB-pind og venter på at blive kørt på en Windows maskine. Det kunne for eksempel være et PDF-dokument, som du gerne vil vise en ven, der bruger Windows. En beskyttet Mac ville opdage filen i tide, og forhindre spredningen af den.

Der er en anden grund til at det kan være smart at bruge en anti-virus applikation: modtagere af dine e-mails. Selvom en virus ikke nødvendigvis rammer din Mac, så er der en god chance for at du ubevidst kan sende en virusfyldt e-mail videre til kollegaer, familie eller venner. Det er bedre at være forberedt på en virus, lige meget om dit styresystem er dens egentlige mål, end at rydde op efter den (og undskylde overfor kollegaerne).

Kaspersky Labs lancerede for nyligt deres nye Anti-Virus – KMAC - et sikkerhedsprodukt rettet mod Mac-brugere.

Måske er du interesseret i ...