Kryptering komdk 152015

Kom bag om krypteringen, der sikrer din computer

I denne artikel introduceres du til kryptering – en uundværlig del af sikkerheden på internettet og din pc. Du kan læse om symmetrisk og asymmetrisk kryptering, om kodemaskinen Enigma og om de absurd høje primtal, der udgår kernen i meget kryptering.

7. oktober 2015

Den romerske feltherre og diktator Julius Cæsar brugte kryptering i stor stil: Når han sendte ordrer til sine hærførere og øvrige undersåtter, skete det oftest i et særligt kodesprog, hvor han erstattede hvert bogstav med det bogstav, der var placeret tre trin længere fremme i det latinske alfabet. Skulle en fjende opsnappe de hemmelige breve, ville de blot læse volapyktekst, men modtageren af brevet, som var sat ind i systemet på forhånd, ville let kunne afkode og forstå budskabet. Han kunne så sende et svar tilbage til Cæsar på tilsvarende vis.

Du bruger også selv kryptering – og endda i stor stil. Fx når du køber en julegave med dit kreditkort, besøger en hjemmeside eller sender en e-mail. Du opdager det næppe, for den digitale kryptering, der gennemsyrer al kommunikation på nettet, er indrettet på en måde, hvor det kører i baggrunden, uden at du indblandes. Det er måske godt det samme, for den matematik, der ligger bag krypteringen er uhyre kompleks. Det er denne kompleksitet der sikrer, at det kodede budskab nærmest er umuligt at knække.

I artiklen lærer du om symmetrisk og asymmetrisk kryptering og om odemaskinen Enigma. Der er desuden en guide til programmet Silver Key Free i artiklen, programmet kan du hente her.

Måske er du interesseret i ...