Lovligt komdk 112015

Hvad må jeg egentlig?

Det er ikke altid lige nemt at vide, hvad man må kopiere ved sin pc og på nettet. Få alle svarene her, og undgå at bryde loven!

18. juli 2015

Det er legende let at kopiere musik-cd'er og dvd-film ind på pc'ens harddisk, så du kan se filmene og lytte til musikken uden besvær. Men må du egentlig det, eller bryder du dermed loven? Og hvad nu, hvis du downloader billeder fra tilfældige hjemmesider og offentliggør dem på din egen hjemmeside eller uploader dem til Facebook?

Lovgivningen om ophavsret er ikke altid logisk, og da reglerne er ændret adskillige gange de seneste årtier, kan det være mere end svært at vide, hvad man egentlig må med alle de digitale muligheder. Selvom det idag er meget lettere at lave perfekte digitale kopier, end det var at kopiere analogt i gamle dage, så kan du nemt komme til at overtræde loven, og i værste fald risikere et sagsanlæg fra en krænket ejer eller kunstner.

Faktisk må du gerne tage en digital kopi af en musik-cd eller dvd-film, du selv ejer, hvis kopien er til eget brug - fx til at blive brugt i campingvognen eller bilen. Du må blot ikke bryde en indlagt kopispærring for at gøre det.

I denne artikel har vi samlet otte forskellige eksempler på ting, vi ofte foretager os ved nettet og på pc'en. Her kan du se, om hvert eksempel er lovligt eller ulovligt.

Måske er du interesseret i ...