Bank Vault

Hackere stjæler milliarder fra banker

Over 100 banker i 30 lande har siden 2013 været ofre for en gruppe af hackere, der har stjålet milliarder af kroner. Det afslører det russiske sikkerhedsfirma Kaspersky i en rapport.

En serie af digitale bankrøverier, der ubemærket har stået på siden 2013, og stadig foregår i dag, er blevet afsløret af sikkerhedsfirmaet Kaspersky. Røverierne er begået af en kriminel hackergruppe, med medlemmer i flere lande. Interpol efterforsker nu sagen.

Kaspersky har døbt gruppen ”Carbanak”, efter det program, de bruger til deres kup. Over 100 banker i 30 lande, heriblandt Rusland, Schweitz, Tyskland, Holland og Ukraine, har været ofre for røverierne, der hver især tog flere måneder at gennemføre. Der er endnu ingen forlydender om, at danske banker er involveret.

Gruppens metoder omtales af en talsmand for Kaspersky som et nyt stadie inden for internetrøverier, idet Carbanak-hackerne stjæler pengene direkte fra bankerne, i stedet for at gå efter kundernes private konti.

Ifølge Kaspersky er metoden ellers meget lig, hvad man normalt bliver advaret imod: Hackerne sender mails med vedhæftede filer ud til medarbejdere i banker. Medarbejderne åbner filen, og installerer dermed et program, der spionerer på deres computer, og bevæger sig videre i på bankens netværk.

Når programmet når frem til en computer med adgang til at overføre penge, installerer hackeren et program, der giver ham fuld kontrol over computeren. Herefter kan hackeren overføre penge til en fupkonto eller, som det er sket flere gange i denne sag, sætte en pengeautomat til at udbetale penge på et bestemt tidpunkt.

Chris Doggett fra Kaspersky siger til New York Times, at dette sandsyligvis er det mest sofistikerede angreb, verden endnu har set, med hensyn til de metoder gruppen har brugt, for ikke at blive opdaget.

Måske er du interesseret i ...