gmail_logo

Google scanner brugernes e-mails

Google er igen endt på anklagebænken for at krænke private rettigheder, og dommen kan få konsekvenser for flere store online e-mail tjenester.

4. oktober 2013

Støder du på reklamer for brudekjoler, lige efter du har sendt en e-mail til familien om et forestående bryllup. Eller løber du ind i legetøjsannoncer, fordi du netop har ønsket din søster tillykke med hendes nyfødte fra din Gmail-konto.

Den oplevelse har en stor del af de 500 millioner brugere med en mailkonto hos Google nok oplevet. Søgegiganten scanner nemlig brugernes e-mails, og viser målrettede reklamer på baggrund af indholdet - og den praksis sender nu virksomheden en tur i retssalen i Californien.

Anklagen går på, at Google krænker brugernes privatliv, når de kigger indholdet igennem. Derudover scanner Google også mails, der bliver sendt mellem Gmail-konti og andre udbydere, og det kan blive en skærpende omstændighed, fordi de ikke har accepteret Googles vilkår for brugerne.

”Det er kernen i forbrugernes digitale privatliv, der er på spil, når det bliver vurderet om en tredjepart må kigge på indholdet i den digitale kommunikation,” mener Alan Butler, der er advokat ved Electronic Privacy Information Center i USA.

Google har forsvaret sig med, at ingen mennesker kigger på indholdet, men der udelukkende er tale om en automatisk computerscanning. Proceduren er også sat i værk for at beskytte brugerne, fordi scanningerne hjælper til at bestemme, om der er tale om spam eller phishing-forsøg, pointerer Google.

Det er ikke første gang i år, at Google skal forsvare sig i retten. I foråret blev virksomheden dømt for at downloade filer fra private hjem, når de indsamlede billeder og GPS-data til tjenesten Streetview. Taber Google den nuværende retssag kan det få store økonomiske konsekvenser få virksomheden, fordi der er tale om et kollektivt søgsmål for den halve milliard brugere.

Måske er du interesseret i ...