Cryptomining ransomware

To trusler har domineret internettet i årets første halve år. 

© Shutterstock

Dette er 2018's to farligste it-trusler

To trusler har i årets løb raseret flest computere, telefoner og tablets. Ransomware og cryptominers hedder de, og de er altså netop nu de to farligste trusler.

Hver eneste dag udvikler it-kriminelle nye våben, der skal forsøge at ramme din telefon, pc, tablet og i sidste ende din pengepung. 

I årets første seks måneder har der dog særligt være to trusler, som har stået bag de fleste angreb. 

Det konkluderer sikkerhedsfirmaet Check Point i den nye rapport Cyber Attack Trends 2018 Mid-Year Report.

Cryptomining er den farligste trussel

Netop nu er den mest udbredte trussel farlige cryptominers, der inficerer og udnytter ressourcerne i din telefon, pc eller tablet til at udvinde såkaldt cryptovaluta - en digital møntfod som udvindes ved at foretage matematiske udregninger.

Således har 42 procent af alle verdens organisationer været påvirket af cryptominers. 

Truslen spreder sig gennem alt fra Facebooks beskedtjeneste Messenger til reklamer på YouTube. 

Sådan undgår du cryptomining

Symptomerne på en cryptomining-infektion kan være særdeles svære at opdage. 

Oftest begrænser symptomerne sig nemlig til, at din computer bliver langsommere og varmere, fordi processoreren kører på fuld kraft. 

Den bedste beskyttelse mod truslen er at opdatere dine sikkerhedsprogrammer og installere en tilføjelse til din browser, for den kan blokere for, at truslen aktiveres på nettet - hent fx CoinBlock til Chrome.

Crypto-jacking er en anden farlig trussel, som er steget voldsomt. 

Ransomware ikke længere i top

Ransomware, som tidligere har været den mest udbredte pc-plage, er nu nummer to på listen over udbredte trusler. 

Der er dog stadig store angreb, hvor alt fra hjemme-pc'er til hospitalscomputere bliver låst, og hvor du skal betale løsesum for at få adgang til filerne eller maskinen igen.

Flere af ransomware-typerne udvikles desuden så hurtigt, at det er blevet sværere for sikkerhedsprogrammerne at dæmme op for truslen, lyder det i rapporten fra Check Point. 

Derfor er det ekstremt vigtigt, at du opdaterer dit sikkerhedsprogram, når du kan og er varsom med at hente vedhæftede filer i e-mails, lyder anbefalingen.

Læs også: Hvad er ransomware - og hvordan kidnapper ransomware dine filer

Redaktionen anbefaler: Få en komplet sikkerhedspakke nu

Ransomware, malware og virus rammer hver eneste dag computere over hele verden.

Sikkerhedsfejl i systemer, apps og ældre programmer efterlader døren på klem, så hackere kan snige sig ind på din computer eller smartphone og få adgang til dine mest personlige informationer og vigtige filer.

Du kan selv gøre noget for at undgå dette, fx ved at installere et godt antivirusprogram, sørge for at have backup af computer og mobil og et velfungerende spamfilter, som automatisk luger ud i farlige og uønskede mails.

Komputer for alle har samlet 10 stærke programmer i en komplet sikkerhedspakke. Programmerne er nøje udvalgt og gennemtestet af vores eksperter, og du finder altid den nyeste version til download i bladets Fordelszone. 

Til hvert program får du desuden en grundig trin for trin-guide, som hjælper dig med at sikre din pc bedst muligt.

> Lige nu får du et nummer af Komputer for alle samt fuld adgang til Fordelszonen for kun 29 kroner. Gå direkte til tilbuddet her.

Måske er du interesseret i ...