Genbruger du det samme kodeord, når du skifter, blot med et eksta tal for enden? Det bør du ikke gøre, lyder nye anbefalinger. 

Nu skal du ikke længere skifte kodeord ofte

Lange og unikke adgangskoder er den bedste måde at holde hackere for døren, lyder nye anbefalinger. Se her, hvordan du får et sikkert kodeord.

"Brug specielle tegn i dine adgangskoder og skift koderne minimum hver tredje måned". 

Sådan har Center for Cybersikkerhed i en årrække anbefalet dig at gøre for at holde hackerne ude af dine internetkonti. 

Men begge råd skal du nu se bort fra, hvis du vil optimere sikkerheden, viser nye anbefalinger fra sikkerhedsorganisationen. I stedet skal du vælge lange adgangskoder – helst 15 tegn eller flere – og så skal du sørge for at bruge unikke koder til dine tjenester.

Det vil dels gøre det sværere at hacke dig, og skulle hackerne få fat i én af dine koder, vil de altså kun kunne få adgang til én tjeneste.

Derudover anbefaler Center for Cybersikkerhed, at du bruger tofaktorgodkendelse til tjenester, hvor det er muligt, hvilket det blandt andet er til tjenester som Gmail, Facebook og Microsofts internetbaserede mailtjeneste Outlook.dk.

> Læs også: Gør din Google-konto sikker med totrinsbekræftelse

Vi får dårlige kodeords-vaner

Center for Cybersikkerhed opdaterer med jævne mellemrum anbefalingerne, og det sker blandt andet på baggrund af, at gamle anbefalingerne ender med at give os dårlige vaner. 

Eksempelvis har mange i tidens løb skiftet mellem næsten identiske koder for at leve op til kravet om hyppige kodeskift, lyder det i en gennemgang af de nye anbefalinger. 

De dårlige vaner er ofte et resultat af, at vi har svært ved at lære og huske mange lange og unikke koder. 

Derfor anbefaler Center for Cybersikkerhed også, at du bruger en kodeordshusker. Her skal du blot huske én adgangskode til tjenesten, og så sørger den selv for på sikker vis at gemme koder til alle dine tjenester.

Komputer for alle anbefaler programmet Lastpass, som både kan generere og huske dine unikke passwords. Hent programmet og den tilhørende guide i Fordelszonen her. 

Sådan får du en sikker kode

  1. Længden på din adgangskode er vigtigere end kodens kompleksitet.
  2. Brug unikke koder til hver tjeneste og lad være med at genbruge.
  3. Brug tofaktorgod-kendelse, hvor det er muligt.
Kilde: Center for cybersikkerhed

Måske er du interesseret i ...