Kvinde, der er frustreret over, at hendes computer er langsom

Nogle sikkerhedsopdateringer kan gøre din computer langsom - men er det det værd? 

Intel-opdatering gør din pc langsom, men sikker!

Op imod 80% af alle computere er ramt af en usikkerhed, men løsningen gør din pc langsommere - skal du opdatere eller ej?

29. maj 2019 af Martin Haverholm

Computer-processorer fra producenten Intel er i den seneste tid blevet ramt af en serie usikkerheder, der rammer langt størstedelen af alle computere i verden. 

Læs mere om Intels processor-udfordringer her

Flere forskellige firmaer har allerede udsendt opdateringer, der skal afhjælpe problemet, men kritiske røster advarer om, at opdateringerne kan gøre din computer betydeligt langsommere - helt op til 40% langsommere, i visse situationer.

Langsom computer eller sikker computer?

Men betyder det, at din computer bliver så sløv, at den er ubrugelig, hvis du opdaterer? 

Kommer der en bedre løsning senere, eller skal du opdatere nu, og affinde dig med en langsommere computer? 

Vi har set på nogle af problemerne og løsningerne for at undgå det såkaldte Zombieload-problem, hvis du har en Intel-processor i din pc. 

> Se hvordan, du tjekker om din pc er i fare her

Hvad gør processorfejlen ved min pc?

Usikkerheden Zombieload (og afarterne Fallout og RIDL), er særligt forbundet til en funktion i Intels processorer, som hedder Hyper-threading. 

Hyper-threading gør det muligt at bruge flere krævende programmer på én gang, uden de bliver langsommere af den grund.

En af løsningerne på Zomieload-problemet er derfor, at slå Hyper-threading fra, eller begrænse funktionen. 

Det er dette, der vil gøre computeren langsommere. Dog har det ikke så meget at sige, med mindre du bruger din pc til særligt krævende grafisk arbejde og tunge computerspil og lignende.

Hvad betyder Zombieload for din pc?

For de fleste almindelige brugere vil der ikke være den store forskel at mærke. 

Hvis du oftest bruger din computer til at gå på nettet, redigere billeder, se video og lignende, vil du sagtens kunne gøre det, selv med sikkerhedsopdateringerne.

Du vil formentlig ikke opleve, at din pc er særlig meget langsommere end før. 

Derfor anbefaler vi stadig, at du holder Windows og alle dine programmer opdateret.

Komputer for alle anbefaler:

Skal jeg installere sikkerhedsopdateringer og risikere en langsommere computer?

Når der er tale om sikkerhedsopdateringer som denne, vil vores anbefaling altid være, at du skal opdatere pc og programmer - også selvom du risikerer, at din pc bliver langsommere.

I dette tilfælde vil du næppe mærke, at din pc bliver langsommere, med mindre du bruger den til tungt grafisk arbejde, professionel videoredigering, tunge computerspil eller lign. 

Om der kommer en løsning senere, som ikke går ud over hastigheden, ved vi ikke. Men hvis der gør, kan du altid opdatere igen. Det er bedre at være sikker nu, end at vente.

Er de nye Intel-chips også ramt?

Intel siger selv, at der i nyere processorer, lavet efter 2017, er taget højde for usikkerheden, så trusler som Zombieload ikke skulle kunne give adgang til dine oplysninger så nemt.

Fremtidige processorer (som dem Intel præsenterede forleden) forventes også at tage ekstra skridt for at sikre dig imod denne usikkerhed.

Desuden har Intels konkurrent, AMD - der ikke har været ramt af den seneste usikkerhed - også annonceret, at de har taget ekstra forbehold med deres nyeste chips, der skal sikre brugerne imod lignende usikkerheder i fremtiden.

Vi ved endnu ikke, om fremtidige opdateringer vil kunne rette helt op på hastighedsproblemerne, Zomieload har været årsag til, men du kan i hvert fald forvente forbedringer.

Måske er du interesseret i ...