CoinVault

Få skovlen under internetsvindlere

Nyt værktøj kan låse computere op, hvis de er inficeret af det frygtede CoinVault-program.

Internetbrugere har fået et nyt våben i kampen imod svindlere, der låser deres computer og kræver penge for at låse den op igen. Sikkerhedsfirmaet Kaspersky Labs har i samarbejde med en specialenhed hos det hollandske politi skabt et onlineværktøj, der i mange tilfælde kan låse din computer op uden at du skal bukke under for afpresningen.

Siden november 2014 har en af de helt store trusler på internettet været programmet CoinVault. CoinVault er et såkaldt ransomware-program, der bliver sendt ud via e-mail, forklædt som ZIP- og PDF-filer.

Når du åbner PDF-filen, starter programmet og krypterer din computer, så du ikke kan åbne dine filer. Herefter kræver programmet at du betaler 0,7 Bitcoin, cirka 1100 kroner, for at dekryptere din computer igen. Beløbet stiger for hvert døgn, du ikke betaler.

For nylig beslaglagde det hollandske politi en central server for CoinVault-svindlerne og på den fandt de en lang række af de dekrypteringsnøgler, der skal til for, at låse ofrenes computere op igen. I samarbejde med Kaspersky har de lavet et onlineværktøj, der automatisk finder den rigtige nøgle.

Værktøjet er ikke perfekt endnu, da det ikke var alle krypteringsnøgler, der lå på den beslaglagte server, men efterforskningen fortsætter, og der vil løbende blive tilføjet flere nøgler.

Er du en af dem, der har været så uheldig at åbne en fil, der viste sig at være CoinVault, så har Kaspersky Labs lavet en guide til, hvordan bruger onlineværktøjet, og hvilke oplysninger, du skal bruge. Guiden finder du her: Kaspersky

Måske er du interesseret i ...