Crypto-jacking vokser eksplosivt

Kører din computer langsomt? Måske er du i færd med at blive udnyttet af it-kriminelle.

© Shutterstock

Crypto-jacking vokser eksplosivt med en stigning på hele 8500 procent

En ny trussel kaldet crypto-jacking rammer i stigende grad computere, og konsekvenserne kan i værste fald være, at din computer overopheder. Vi viser dig, hvordan du sikrer din computer mod cryptojacking.

Kører din computer pludselig trægt, og er blæseren i din bærbare pc kommet på overarbejde? 

Så er der risiko for, at du er ramt af et af de it-kriminelles nyeste våben, crypto-jacking, der ifølge sikkerhedsfirmaet Symantec er i eksplosiv vækst.

I løbet af 2017's tre sidste måneder blev 8500 procent flere pc-brugere ofre for truslen sammenlignet med de foregående måneder, lyder det i rapporten Internet Security Threat Report fra Symantec.

Hvad er crypto-jacking?

Crypto-jacking fungerer ved, at it-kriminelle enten kører et program lokalt på din computer eller i din browser, som udnytter din computers ressourcer til at udvinde crypto-valuta som Bitcoins.

Valutaen udvindes ved, at en computer udfører avancerede regnestykker, og her udnyttes din computers regnekraft altså.

Konsekvensen ved crypto-jacking er derfor også, at din computer opleves sløvere end normalt, at den bliver varm, og blæseren kører for fuld tryk. 

Umiddelbart ødelægger crypto-jacking ikke filer på din computer, men i de værste tilfælde kan den føre til overophedning af din computer.

Læs også: Det bedste gratis antivirusprogram til din pc og mobiltelefon

Sådan beskytter du dig mod crypto-jacking

Fordi der ikke som sådan er tale om et farligt program, kan det være svært at opdage crypto-jacking ved virusscanninger. Du skal derfor være særligt opmærksom, hvis din computer pludselig virker langsom.

Hvis du vil forhindre, at du bliver et offer for den nye trussel, anbefaler sikkerhedsfirmaet Avast, at du sørger for at opdatere Windows og dine programmet samt kører et stærkt sikkerhedsprogram.

Du kan også sikre din computer mod crypto-jacking, malware, ransomware og virus med Komputer for alles sikkerhedspakke, som du får adgang til i Fordelszonen, når du abonnerer på bladet.

Lige nu kan du prøve 1 nummer af Komputer for alle og fuld adgang til Fordelszonen og mere end 300 sikre og gennemtestede programmer for kun 29 kroner. Se tilbuddet her. 

Måske er du interesseret i ...