Låst pc

Beskyt dit trådløse netværk

Danskerne er ikke gode nok til at passe på deres trådløse netværk og efterlader dem pivåbne; frit tilgængelige for både nassende naboer og cyberkriminelle.

En ny undersøgelse foretaget af routerproducenten D-Link, viser at hele 20 procent af de trådløse netværk i Storkøbenhavn er frit tilgængelige – end ikke beskyttet af en simpel adgangskode.

Et sådant åbent net er et yndet mål for cyberkriminelle, der igennem netværket kan hacke sig ind og stjæle personfølsomme oplysninger – blandt andet kontonumre, adgangskoder til dine webkonti, personnumre etc.

Samtidigt er der intet der forhindrer andre i at logge på netværket, og bruge det til at downloade ulovligt materiale, eller bare generelt nasse på nettet og sløve det, når den egentlige ejermand skal bruge det.

Men hvordan sikrer du dit trådløse netværk ordentligt, så naboer eller datatyve ikke kan sniffe eller stjæle din ukrypterede datatrafik?

Costin Raiu, der er sikkerhedsekspert i Kaspersky Lab, foreslår her følgende seks trin, der vil optimere datasikkerheden på dit private WiFi-netværk. Ved at følge disse råd, bør dine data være rimeligt sikre, mens du stadig har et anstændigt niveau af brugervenlighed.

1. Deaktiver visingen af dit netværks SSID Visningen af dit netværks SSID (netværksnavnet) kan gøre det nemmere for cyberkriminelle at gætte dit password eller øge risikoen for automatiseret snifning.

2. Tænd for WPA2 kryptering med AES WPA og WEP er de ældre, mindre sikre krypteringsstandarder. For at opnå den højeste beskyttelse, er WPA2 med AES i de fleste tilfælde den bedste netværkshastighed.

3. Vælg en kompleks adgangskode, med både store og små bogstaver, tal og specialtegn

En kompleks adgangskode besværliggør såkaldte brute force-angreb (ordbogs-angreb) betragteligt.

4. Skift jævnligt netværksadgangskode

Ved at udskifte din adgangskode til netværket med jævne mellemrum kan du begrænse den tidsperiode, den kriminelle kan bruge dit netværk, selvom dit password er blevet hacket. Sørg for, at dit password ikke er forudsigeligt – inddrag eksempelvis aldrig indeværende måned eller år.

5. Reducer netværkets signalstyrke til et minimum

Ved at indstille netværket til det laveste strømforbrug, sikrer du, at naboer eller cyberkriminelle, der befinder sig mere end en kilometer væk, ikke kan få adgang til dit netværk.

6. Køb en moderne WiFi-router, der fuldt ud understøtter WPA2 og har en firewall og variabel signalstyrke.

Mange gamle routere har ødelagte WPA-implementeringer eller lider af hastighedsproblemer, når man bruger dem. Derudover mangler de mange sikkerhedsfunktioner. Overvej derfor at købe en moderne, fleksibel og sikker WiFi-router og sørg for at opdatere routerens firmware ofte.

Måske er du interesseret i ...