overvaagning

Amerikansk sikkerhedstjeneste følger med på mobilen

Den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA har siden april lyttet med på millioner af amerikaneres telefonsamtaler, viser en ellers hemmelig domsafgørelse.

De seneste to måneder har den amerikanske regering overvåget amerikanerne i en grad, der ville gøre diktatorer under den kolde krig misundelige. I april 2013 blev det store amerikanske teleselskab Verizon nemlig pålagt at dele informationer om deres kunders telefonopkald med sikkerhedstjenesten NSA.

Dermed har regeringen fået informationer om flere millioner helt uskyldigere amerikaneres telefonsamtaler med mennesker i og uden for USA.

Kopieringen af informationer begyndte den 25. april, efter den amerikanske domstol for udenlandsk efterretning og overvågning, Fisa, gav FBI bemyndigelse til at hente ubegrænsede mængder data fra teleselskabet over en periode på tre måneder.

Den amerikanske regering har derfor fået adgang til begge parters telefonnumre, geografiske placeringer, opkaldets varighed, og hvornår opkaldene er blevet foretaget. De har dog ikke lyttet til selve indholdet af samtalen.

Det sker uhyre sjældent, at regeringen kan få ubegrænset adgang til telefonoplysninger, da Fisa oftest giver tilladelse til at få oplysninger om specifikke personer, der er under mistanke for fx at være terrorister eller agenter.

Under Bush-administrationen fik sikkerhedstjenesterne også en hel del lignende informationer, men det er første gang, at der bliver lækket hemmelige dokumenter, der viser, at det også sker under præsident Obama.

Måske er du interesseret i ...